Wednesday 16 January 2008

Καρδιές στην Αθήνα


Ακολουθεί άρθρο από το in.gr

«Κατάληψη» σε πεζοδρόμια (Ακαδημίας), κεντρικές πλατείες (Συντάγματος, Κλαυθμώνος, Κολωνακίου), σταθμούς του Μετρό (Αγιος Αντώνιος, Αγιος Δημήτριος, Χαλάνδρι, Ελαιώνας) και πεζοδρόμους (Ερμού, Βουκουρεστίου, Βαλαωρίτου) της Αθήνας θα κάνουν από την προσεχή Δευτέρα και μέχρι τις 19 Μαρτίου 115 καρδιές-έργα τέχνης, σε μια τεράστια υπαίθρια έκθεση κατά τα πρότυπα του «Cow Parade». «Είναι μια ευκαιρία να εξωραϊστεί η Αθήνα, έστω και για δύο μήνες» λέει στην εφημερίδα Τα Νέα η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού. «Επιπλέον δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο να ανακαλύψει τις καρδιές στους δρόμους της πόλης, βλέποντας ταυτοχρόνως τη δουλειά πολλών καταξιωμένων, αλλά και νεώτερων καλλιτεχνών» προσθέτει.

Ζωγράφοι και γλύπτες (ανάμεσά τους οι Γ.Αδαμάκης, Μ.Φιλοπούλου, Αφρ.Λίτη, Γ.Χαδούλης, Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, Χρ.Μόραλη), αρχιτέκτονες (όπως ο Θ.Παπαθεοδώρου), γραφίστες, σχεδιαστές μόδας και κοσμημάτων (ανάμεσά τους ο Μ.Ασλάνης και οι Ελ.Σύρακα και Β.Παρασκευά), φοιτητές, ακόμη και μια 17χρονη μαθήτρια (η Λ.Παπαθανασίου) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του νεοσύστατου θεσμού «Ηearts in Αthens», που κάνει το ντεμπούτο του στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσαν περισσότερες από 700 ιδέες, ώστε τα γλυπτά από φάιμπερ γκλας και μέταλλο που σχεδίασε η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη με πρότυπο παλιά τάματα, να «ντυθούν» με χρώμα, έμπνευση και πολύ χιούμορ. Τελικώς 80 καρδιές βρήκαν χορηγό (έναντι 6.500 ευρώ), ενώ άλλες δέκα παραμένουν «ορφανές» και αναζητούν «γονείς»-χορηγούς.

Ακόμη όμως και εκείνοι που δεν θέλουν να αναζητήσουν τις καρδιές μέσα στην πόλη, μπορούν να ζήσουν το... καρδιοχτύπι στη Στοά Αρσακείου, όπου θα κάνουν «κατάληψη» 25 ξύλινες καρδιές. Η διαφορά τους από τις υπόλοιπες 90 είναι ότι υιοθετήθηκαν όχι από εμπορικούς χορηγούς, αλλά από ιδρύματα, μουσεία και συλλόγους (από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και την Εθνική Λυρική Σκηνή έως το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Σχεδιαστών Μόδας) και οι καλλιτέχνες που τις φιλοτέχνησαν δεν πήραν αμοιβή. Μετά το τέλος της έκθεσης όλες οι καρδιές θα δημοπρατηθούν για τους σκοπούς της ένωσης σωματείων «Μαζί για το παιδί», στις 14 Απριλίου.


==================================================

Χαίρομαι πραγματικά που μια τέτοια έκθεση θα κάνει την εμφάνισή της στους δρόμους της Αθήνας. Το Cow Parade μου άρεσε αρκετά και γενικά λατρεύω πολύ την street art.

Α, και τα 2 πρώτα βίντεο από το δικό μου soundtrack...

20th Century Fox Fanfare



KT Tunstall - Suddenly I See




201 και σήμερα...

5 ουρλιαχτά:

  • Geo said...

    Οι αγελάδες προσωπικά δεν μου άρεσαν. Το βρήκα λίγο άσχετο με την Αθήνα, ας βάζανε κουκουβάγιες που είναι και το πιο κοντινό ως σύμβολο ζώο της πόλης.

    Εμπρος στο κυνηγητό για τις καρδιές!!

    Equilibrium said...

    Οι αγελάδες θυμίζαν τα ζωγραφισμένα πορσελάνινα συλλεκτικά αγελαδάκια του Βελγίου που γύρω από την Grande place στις Βρυξέλλες τα πουλούν όπως εμείς τσολιαδάκια και αμαλίες στην πλάκα...

    να δούμε οι καρδιές θα'ναι καλύτερες?... κι ενόψει Αγ Βαλεντινου..

    Sandy Cheeks said...

    Γεια σου Strahd, εμένα οι αγελάδες δεν μπορώ να πω ότι δε μου άρεσαν, ήταν χαρούμενες.
    Αυτό με τις καρδιές να σου πω είναι διαφορετικό και μου φαίνεται πιο δύσκολο να πετύχει γιατί δε σου δίνει πολλά περιθώρια, αν σκεφτείς είναι ένα ζωτικό όργανο που δεν το βλέπουμε ποτέ, παρά μόνο σε ταινίες με βαμπίρ ίσως...
    :))
    Αλλά και στην πραγματικότητα το σχήμα του και η εικόνα του,είναι αποκρουστικά, αν και συμβολίζει τόσο ωραία πράγματα.
    Στα ραβασάκια σαν σκιτσάκι που το ξέρουμε, είναι πολύ καλό, αλλά είναι πολύ συγκεκριμένο το σχήμα και δεν δεν σου δίνει ελευθερία.
    Σίγουρα είμαι πολύ υπέρ για τις υπαίθριες εκθέσεις και πιστεύω πως κι αυτή θα είναι πολύ καλή και θα δώσει λίγο χρώμα και λίγη καλύτερη διάθεση, στο γκρίζο της "Βαγδάτης" μας.

    Καλή χρονιά !

    Hfaistiwnas said...

    Καλές οι αγελάδες αλλα ωραίοτερες οι καρδιές! Να μπείτε και στο site παιδια! Είναι κάτι που σου τραβάει την προσοχή. Θυμάμαι με τις αγελαδίτσες, όπου και να πήγαινα, έψαχνα μήπως βρω καμία! Ξεφεύγεις βρε παιδί μου!
    Μαρέσει το suddenly i see!

    Strahd said...

    @αδερφούλη
    Εμένα μου άρεσε έτσι όπως ήταν πολύχρωμες. Πλάκα είχαν. Τώρα βέβαια οι κουκουβάγες θα έπρεπε να μπουν και σε κάνενα δέντρο. Φαντάζεσαι να θες να σκαρφαλώσεις σε κανένα για να τις δεις; :P

    @equilibrium
    Όντως, βουρ για τις καρδιές!!

    @sandy
    Καλώς την!! Καλή χρονιά!! Για το σχήμα νομίζω πως θα αλλάζει ανάλογα με το όραμα του κάθε καλλιτέχνη. Και μετά το χρώμα που θα περάσει από πάνω τους θα τις δείνει ένα άλλο αέρα. Ανυπομονώ να τις δω.

    @ηφαιστίωνα
    Κι εγώ έψαχνα να τις βρω. Μου άρεσαν πολύ!! Χαίρομαι που σου άρεσε το τραγούδι. Είναι όντως πολύ καλό... :)