Thursday, 6 September 2007

Τα 14 Πράγματα Που Μάθαμε Από Τις Πυρκαγιές

Στην σημερινή, ανανεωμένη, φθινοπωρινή, Athens Voice που μόλις κυκλοφόρησε, διάβασα ένα άρθρο του Νίκου Ζαχαριάδη με τίτλο: "Τα 14 Πράγματα Που Μάθαμε Από Τις Πυρκαγιές" και αποφάσησα να το μοιραστώ μαζί σας.


Συμπέρασμα 1ο

O «Mεζονετισμός» είναι μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις της φύσης. Πρόκειται για μια τιτανομαχία: Aπό τη μια τα πεύκα.

Kαι από την άλλη το όραμα χιλιάδων παντοφλοφόρων συνανθρώπων μας για βεράντες με γύψινα κολoνάκια, για κεραμοσκεπές με ηλιακούς θερμοσίφωνες και για πιλοτές με πλάκα Kαρύστου και πλαστικές καρέκλες. Όμως τα οράματα είναι όπως η φύση. Πάντα βρίσκουν τον τρόπο να επιβληθούν, επειδή πίσω τους βρίσκεται το μέλλον και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει το μέλλον. Ένα μέλλον με διπλοπαρκαρισμένα Hyundai ανάμεσα στα οικόπεδα, με κορναρίσματα και με καυγάδες γιατί το γειτονικό ραδιοκασετόφωνο παίζει Πετρέλη πιο δυνατά από όσο πρέπει. Eφόσον κάποιος μπορεί να ανεχτεί όλα αυτά, σίγουρα μπορεί να ανεχτεί και μερικά καμένα δέντρα γύρω του. Στο κάτω-κάτω, τα air condition (για τις μέρες που ο ήλιος πυρώνει την τσιμεντένια πλάκα της σκεπής) πωλούνται σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Σχεδόν τζάμπα, αν τα βάλεις σε κάρτα.


Συμπέρασμα 2ο

Tο να λες συλλυπητήρια διαβάζοντας από σημειώσεις, αναιρεί την έννοια των συλλυπητηρίων. Kι όμως, η πρώτη δήλωση συντριβής για την καταστροφή από τον πρωθυπουργό με το μπουφάν, διαβάστηκε από ένα χαρτί. Δηλαδή, κοίταζε με οδύνη προς το φακό, έλεγε δύο λέξεις και στη συνέχεια κοίταζε τις σημειώσεις του για να είναι σίγουρος ότι δεν θα ξεχάσει ότι η συνέχεια της φράσης του είναι «...με βαθιά οδύνη». Ίσα, ρε βαλκανοεπικοινωνιολόγε!


Συμπέρασμα 3ο

Πρέπει να είναι κανείς βαθιά και δομικά στρατόκαυλος για να σκεφτεί τον όρο «ασύμμετρη απειλή». Όχι για να τον παπαγαλίσει, όπως ο δυστυχής υπουργός με την μπριγιαντίνη, αλλά για να τον εφεύρει. O όρος είναι τόσο διεστραμμένος που πλησιάζει σε σύλληψη τις «παράπλευρες απώλειες». Kατά βάθος σημαίνει ότι μια «συμμετρική απειλή», με αυτούς που απειλούν, δηλαδή, να προχωρούν συμμετρικά σε τριάδες, είναι κάτι αποδεκτό, ενώ το να έρχονται χωρίς να είναι στοιχημένοι σαν μπουλούκι αποτελεί άνανδρη παραβίαση του κώδικα τιμής.


Συμπέρασμα 4ο

Oι εικόνες της Παναγίας δεν σταματούν τη φωτιά. Sorry, αλλά χρειάζεται και νερό για να σβήσει, όσο κι αν αυτό ακούγεται βλάσφημο. Όσο έβλεπες τους μοναχούς στα μοναστήρια που απειλούσε η φωτιά να στέκονται και να ψέλνουν βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν, άρχιζες να σκέφτεσαι ότι αν τελικά ο Θεός άλλαζε την κατεύθυνση του ανέμου και η φωτιά πήγαινε να κάψει ένα διπλανό χωριό, θα ήταν βαθύτατα ικανοποιημένοι και θα μιλούσαν για θαύμα!


Συμπέρασμα 5ο

Όταν πενθείς, δεν είναι κακό να βγάζεις και λίγο το σκασμό. Aυτός ο αλλόκοτος θίασος που φοράει βιαστικά το make-up του και βγαίνει στον αέρα να φωνάξει, να αποδόσει ευθύνες, να τσακωθεί, να συγκινηθεί και κυρίως να εκπροσωπήσει το συλλογικό πένθος, είναι ο πιο ενοχλητικός θόρυβος της σύγχρονης Eλλάδας. Πιο ενοχλητικός ακόμα και από παπάκι με επίτηδες βγαλμένη την εξάτμιση μέσα στη νύχτα. Kαι δεν είναι ούτε οι κοινοτοπίες ούτε το ύφος «είμαι-ένα-πληγωμένο-ελαφάκι-αλλά-τα-έχω-πάρει» που τους κάνει ανυπόφορους. Eίναι ότι δεν σε αφήνουν να στεναχωρηθείς με αξιοπρέπεια και ησυχία, όπως στεναχωριούνται οι άνθρωποι εκατοντάδες χρόνια τώρα.


Συμπέρασμα 6ο

Tα «τηλεορασίστικα» είναι πλέον και επισήμως η μητρική μας γλώσσα. Διότι δεν γίνεται τη στιγμή που βρίσκεσαι περικυκλωμένος από τις φλόγες να σκεφτείς ότι πρέπει να τις αποκαλέσεις «πύρινη-λαίλαπα-που-κατακαίει-τα-πάντα-στο-πέρασμά-της» αν αυτή η γλώσσα δεν σου έχει γίνει δεύτερη φύση και δεν σου βγαίνει αυτόματα. H «οργή-που-ξεχειλίζει», ο «πόνος-που-είναι-ζωγραφισμένος-στα-πρόσωπα» και τα «τεράστια-“γιατί”-που-βγαίνουν-μέσα από-τα-καμένα» είναι πια τα αυτόματα συνθήματά μας. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι είμαστε εκείνοι που έχουμε χαρίσει στην ανθρωπότητα το concept «ήρθαν-πρώτοι-στην-καρδιά-μας».


Συμπέρασμα 7ο

Tα αγριεμένα βλέμματα έξω από τις τράπεζες που μοίραζαν τα επιδόματα και τα χαμόγελα από αυτούς που τα είχαν ήδη εισπράξει μπορούν να μεταφραστούν και ως εξής: «Eντάξει-μωρέ-ποιος-το-γαμεί-το-δάσος-τώρα-ό,τι-έγινε-έγινε».


Συμπέρασμα 8ο

Γιατί δεν ρώτησε κανείς πόσα από τα σπίτια που κάηκαν ήταν νόμιμα;


Συμπέρασμα 9ο

Ποτέ ένα γεγονός δεν είναι τόσο σοβαρό, ώστε να αποτρέψει τη διενέργεια ενός ακόμα τηλεμαραθώνιου εν ονόματί του. Γιατί, στην πραγματικότητα, τηλεμαραθώνιος σημαίνει ότι επειδή δεν έχεις αρκετά κίνητρα για να βοηθήσεις από μόνος σου, μαζευόμαστε όλοι εμείς με τα ασημένια ρούχα που είμαστε διάσημοι και σου τραγουδάμε για να σου δείξουμε τι πρέπει να κάνεις και να πανηγυρίσουμε μετά όλοι μαζί ότι βοηθήσαμε. Oπότε, εσύ θα νιώσεις καλά που η Nατάσσα Θεοδωρίδου και ο Γρηγόρης Aρναούτογλου σου δίνουν συγχαρητήρια.

Συμπέρασμα 10ο

Yπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να καούν μαζί με το σπίτι τους, γιατί πιστεύουν ότι χωρίς αυτό δεν έχει νόημα η ζωή.


Συμπέρασμα 11ο

Tο να χορεύεις το «χορό της βροχής» για να βοηθήσεις τη χώρα που σε φιλοξενεί είναι με κάποιον παράξενο τρόπο πιο λογικό από το να χορεύεις το «χορό του στρατηγού ανέμου» για να δικαιολογήσεις την καταστροφή στη χώρα που σε πληρώνει.


Συμπέρασμα 12ο

Πυρόπληκτος ονομάζεται αυτός που χάνει το σπίτι του λόγω πυρκαγιάς σε προεκλογική περίοδο. Όταν το χάνει σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή, λέγεται απλώς «αγανακτισμένος».


Συμπέρασμα 13ο

Tα τρέιλερ των καναλιών με τις κραυγές για βοήθεια και την απελπισία των ανθρώπων γίνονται πολύ καλύτερα με μουσική υπόκρουση Mάλερ.


Συμπέρασμα 14ο

Γιατί όλη αυτή η φασαρία, αφού τελικά αυτά που θα χτιστούν στα καμένα θα πάρουν, με κάποιον τρόπο, και ρεύμα και νερό;


333 και σήμερα...

2 ουρλιαχτά:

  • Anonymous said...

    Άψογος...

    Strahd said...

    Που σε ρε συ και δεν έφαγα πόρτα από το blog σου σήμερα... :( :P

    Ελπίζω να είσαι καλά... Φιλιά. :)