Monday 8 September 2008

Ωδή Στην Ευτυχία

Σε γάμους, βαφτίσια, γενέθλια, γιορτές, σε επετείους και γενικά σε κάθε είδους γιορτή η ευχή που κυριαρχεί πάντα είναι "να είσαι πάντα ευτυχισμένος", που αν μη τι άλλο στις μέρες μας όπου τα πάντα κινούνται με ταχύτητα φωτός, ακόμα και οι ανθρώπινες σχέσεις, η ευτυχία έχει καταντήσει είδος πολυτέλειας. Η Ράνια, από τους στους S1ngles, είχε πει κάποτε, όπως πολύ καλά μου θύμισε ο φίλος μου Leviathan πρόσφατα, πως "Η ευτυχία είναι σαν ένα μπουκάλι κρασί που βρίσκετε μπροστά στα μάτια μας. Μας περιμένει να το ανοίξουμε και να το πιούμε αλλά εμείς έχουμε χάσει το ανοιχτήρι". Άραγε πραγματικά ισχύει κάτι τέτοιο ή απλά το έχουμε ξεχάσει στην κωλότσεπή μας και αντί να κοιτάξουμε πρώτα εκεί το ψάχνουμε σε μέρη που δεν υπάρχει περίπτωση να το βρούμε;

Ο καθένας από εμάς έχει τον δικό του ορισμό για το τι είναι ευτυχία. Άλλοι την βρίσκουν σε ένα όμορφο βιβλίο. Άλλοι σε ένα ποτήρι κρασί. Άλλοι πάλι σε κάποιον φίλο ή στην οικογένεια ή σε κάποιον, τελοσπάντων, που τους αγαπάει και θα είναι δίπλα τους. Άλλοι πάλι στα λεφτά (γιατί μπορεί τα λεφτά να μην φέρνουν την ευτυχία, αλλά σίγουρα μπορούν να την εξαγοράσουν :P). Ακούω τον τελευταίο καιρό από φίλους και γνωστούς (δεν βγάζω και τον εαυτό μου απ’ έξω) πως δεν είμαι ευτυχισμένος. Η ευτυχία παραμένει το αφροδισιακό της ζωής που όλοι ψάχνουμε σαν ναρκομανείς που απεγνωσμένα κοιτάνε να βρουν την δόση τους χωρίς να σκεφτούμε πως ΊΣΩΣ ήδη να είμαστε ευτυχισμένοι. Από την φύση μας σαν άνθρωποι, πάντα ζητάμε περισσότερα ακόμα και στην ευτυχία. Μόλις την γευτούμε έστω και λίγο πάντα ζητάμε περισσότερο. Ακόμα και το λίγο που μπορεί να έχουμε το παραμελούμε, δεν μας φτάνει, και κοιτάμε να βρούμε κάτι που θα μας κάνει να κερδίσουμε έστω και κάτι παραπάνω, έστω και ελάχιστα. Δεν μας νοιάζει εάν αυτή η ευτυχία μπορεί να είναι παροδική, αρκεί να ικανοποιεί την πείνα μας.

Γινόμαστε οι ίδιοι "βρικόλακες" της ζωής, γεύοντας τη μέχρι το μεδούλι…


Στην εποχή μας είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε περισσότερες επιλογές κι αυτό σημαίνει λάθη και δυσκολίες. Ναι, στην εποχή μας είναι πιο δύσκολο το να είσαι ευτυχισμένος απ’ ότι ίσως κάμποσα χρόνια πριν, αλλά όταν τα καταφέρνεις έχει σίγουρα μεγαλύτερη αξία.

Είχα ακούσει κάποτε, κάπου – δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς που και δεν έχει σημασία, ότι περνάμε όλη μας την ζωή αναζητώντας επίμονα την ευτυχία, που μερικές φορές οι ίδιοι ξεχνάμε ότι είμαστε ευτυχισμένοι. Μήπως τελικά αυτός που το είπε είχε δίκιο; Μήπως μέσα στον πανικό και στην ανάγκη μας να ζήσουμε ευτυχισμένοι βάζουμε οι ίδιοι τις παρωπίδες στον εαυτό μας κάνοντας μας έτσι να χάσουμε τα ουσιώδη; Λέω εγώ τώρα...

30 ουρλιαχτά:

  • PN said...

    "H ευτυχία είναι αυτό που περιμένουμε να ρθει"....και δεν έρχεται το γαμημένο...!!!!

    Αν με ρωτήσεις αν είμαι ευτυχισμένος, το πιο πιθανό είναι να σου πω όχι. Ασυναίσθητα. Είναι αυτό που περιέγραψες. Έχουμε ταχθεί στην αναζήτηση της και ξεχνάμε ότι μπορεί και να τη βιώνουμε. Έτσι κι αλλιώς είναι μάλλον ουτοπική η απόλυτη ευτυχία!!!

    Προσωπικά, προσπαθώ να υπερβώ τα πράγματα που με κάνουν μη ευτυχισμένο. Είδες...δεν λέω δυστυχισμένο!!!

    Δεν νομίζεις ότι είναι ένα πρώτο βήμα; Μικρό μενα, αλλά σημαντικό δε. Μιλάει ο μέγας χέστης τώρα....!!!

    Psofofeggaro said...

    ela nte, oli tin ora paraponiemai oti eimai distixismeni, eimai distixismeni, otan me rotaei o antras mou an eimai eftixismeni me to gamo mas leo pata oxi eno ekeinos panta nai (me ligi skepsi kai oi dio) omos telika i alitheia einai oti simfonoume oti eimaste eftixismeni, esto kai ligo, apla iparxoun kapoia pragmata giro mas pou mas apoprosanatolizoun.

    I eftixia einai kati san tin ipoglikemia ena pragma. To milo, i mpanana, mporoune na kanoun tin douleia tous, alla esi, lisas gia mia sokolatina kai mono auti exeis sto mialo (to thimithika mias kai pige gia aimatologikes simera i diavitiki mama mou)
    Telika ontos ki esi, ki ego kai oi perissoteroi giro mas einai eftixismeni, alla oxi oso tha thelan, oloi theloume tin gamimeni tin sokolatina :)

    Nagini said...

    Λοιπόν, δεν ξέρω τη λέει η Ράνια, αλλά εγώ όταν δεν βρίσκω το ανοιχτήρι, σπάω το λαιμό του μπουκαλιού κια τέρμα τα δίφραγκα! xD


    Πάντως ένα περίεργο πράγμα, νιώθω πολυ΄αρνητική ενέργεια γύρω μου από πολύ κόσμο ξαφνικά. Λες να είναι που τέλειωσαν οι διακοπές? =\

    Πάω να τσεκάρω το ζώδιό μου και επιστρέφω!! :P

    ProFyLaKtiKo said...

    νομίζω πως όσο πιο γρήγορα καταλάβεις πως η ευτυχία δεν είναι μια κατάσταση στην οποία πρέπει να φτάσεις, αλλά ένας λόγος να περιπλανιέσαι (της Margaret Lee Runbeck), τόσο πιο γρήγορα σταματάς να αναρωτιέσαι αν είσαι ευτυχισμένος ή όχι. και απλά γκρινιάζεις γιατί θες και άλλα και άλλα :p

    its human nature!

    Mirela said...

    όλο ψάχνεις και ψάχνεις για την ευτυχία, και μόνο στο τέλος της ζωής σου συνηδητοποιείς οτι εν μέρει την είχες και ποτέ δεν το κατάλαβες γιατί έψαχνες για περισσότερη...!
    έτσι είναι!

    εχετε προσκληση By the way :P

    ethanandthecity said...

    Η ευτυχία είναι στιγμές. Δεν υπολογίζεται, δεν προσμετράται με ειδική μονάδα μέτρησης και δεν γίνεται αντιληπτή παρά μόνον όταν και εφόσον παρέλθει. Μπράβο σου, κέντησες με το κείμενο

    Hfaistiwnas said...

    Ποτέ δεν θα είναι ευτυχισμένος ο άνθρωπος, και αυτό γιατί όλο θα είναι στο ψάξιμο..
    Κάθε μέρα μπορεί να γίνει μια μέρα ευτυχισμένη.. ακόμη καιλόγους σχεδόν ασήμαντους! Το ενρθώπινο είδος έχει μια τάση στην πλεονεξία..

    tovenito said...

    δεν ξέρω τι είναι ευτυχία. δεν μπορώ να το ορίσω. θα μπορούσα να πάω αρνητικά, η απουσία δυστυχίας, αλλά και πάλι δεν μπορεί να οριοθετηθεί. σίγουρα ξέρω ότι είναι στιγμές. και ιδιαίτερα του παρελθόντος. σκέφτεσαι και λες ότι ναι, τότε, εκείνη την περίοδο-στιγμή ήμουν ευτυχής. δυσκολευόμαστε να ζήσουμε ευτυχισμένοι στο τώρα. κι αυτό γιατί δεν μπορείς να αξιολογήσεις με επιτυχία κάτι που γίνεται ταυτόχρονα.
    μυστική συνταγή δεν υπάρχει. αν υπήρχε θα την ακολουθούσαν όλοι.

    KitsosMitsos said...

    Δεν ξέρω πώς και γιατί, αλλά τον τελευταίο καιρό διαβάζω ολοένα και περισσότερα πράγματα που μ'αρέσουν...
    Εύγε και πάλι εύγε!
    Καλησπέρα.

    Anonymous said...

    Καλό βαμπίρι, νομίζω όλα πως όσα λες είναι πολύ σωστά.
    Η Ράνια είχε ακόμη πει προς το τέλος του 1ου κύκλου πως η ευτυχία βρίσκεται γύρω μας, στα απλά και καθημερινά πράγματα. Κι όντως έτσι έχω νιώσει. Δε λέω ότι κι εγώ δεν γκρινιάζω ψάχνοντας τη δική μου ευτυχία, αλλά όπως πριν διάβαζα σ' έναν άλλο αγαπητό μπλόγκερ και συμφώνησα, μπορεί να είμαι σε μια άθλια κατάσταση και απλώς βγαίνοντας έξω στο μπαλκόνι και βλέποντας το σκοτεινό ουρανό να μου φτιάξει επιτόπου η διάθεση και να νιώθω απόλυτα ευτυχισμένος. :-)
    Δες το κι απ' αυτή την οπτική...

    Μάκια!!

    musicbug said...

    Nomizw oti einai to pio "thetiko" post pou exeis grapsei, ksexylizei apo thetiki energeia kai mou eftiakse tin diathesi parolo pou kryvei mia mikri dosi melagxolias. H eytyxia opws les ki esy einai kati sxetiko, alloi tin vriskoun se apla pragmata (opws egw), alloi se ylika agatha, alloi sti fysi klp. Isws merikes fores den tolmame na paradextoume oti eimaste eytyxismenoi epeidi pistevoume oti einai mia poly "varia" ennoia.
    Kali vdomada!!!

    Aviator said...

    Ότι και να κάνεις, αν νιώθεις ευτυχία τη στιγμή που το κάνεις, τότε αξίζει πραγματικά...

    Dr_MAD said...

    αν θα πάψω για μια στιγμή να ζητάω περισότερα από τη ζωή μου, τότε θα πάψω να ζω

    mad

    [ψωνάρα δλδ]

    PN said...

    @Aviator: Αυτό ου λες είναι τρομερά επικίνδυνο. Εγώ μπορεί να νιώθω ευτυχισμένος επειδή μου αρέσει να πληγώνω ανθρώπους. Αυτό δεν νομιμοποιεί την ευτυχία μου.

    Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πολλές φορρές θεωρούμε την ευτυχία μια αυστηρά προσωπική υπόθεση, ενώ στην αλήθεια δεν είναι.

    Strahd said...

    @vk
    Θα συμφωνήσω μαζί σου. Μάλλον ουτοπική πρέπει να είναι η απόλυτη ευτυχία. Ίσως και αυτό να είναι το νόημα της ζωής που αν το καταφέρεις να το ανακαλύψεις να έχεις καταφέρει τα πάντα. Και μην ακούω για χέστης γιατί σου μιλάει ο Dr. του χεσίματος... :P

    @Psofofeggaro
    Γλυκιά μου... με πέθανες με αυτή σου την παρομοίωση. Πάντως καμιά φορά έτσι κι εγώ νιώθω... Θέλω την σοκολατίνα μου πως να το κάνουμε;; Φιλάκια πολλά.

    @Nagini
    Πρόσεχε μόνο μη κοπείς ή σου σπάσει το μπουκάλι όπως το κάνεις... Risky business...

    Strahd said...

    @ProFyLaKtiKo
    Μπορεί το ταξίδι να είναι κάτι το σημαντικό αλλά στην προκειμένη περίπτωση και ο προορισμός είναι ακόμα καλύτερος. Αλλά και πάλι δεν θέλει η κ. Lee Runbeck πως της άρεσε πολύ το να περιπλανιέται...

    @Mirela
    Δυστυχώς έτσι είναι Μιρέλα μου. Και thanx για την πρόσκληση. :)

    @ethanandthecity
    Πρέπει όμως να μαθαίνουμε να την αναγνωρίζουμε όταν ήδη την έχουμε κι όχι όταν φεύγει. Όταν το καταφέρουμε θα έχουμε καταφέρει πολλά πιστεύω. Φιλάκια πολλά γλυκέ μου.

    Strahd said...

    @Hfaistiwnas
    Αυτή η πλεονεξία είναι που θα μας φάει σαν είδος...

    @tovene592
    Γιατί όμως δυσκολευόμαστε στο να είμαστε ευτυχισμένοι στο τώρα; Γιατί να αναγνωρίζουμε την ευτυχία όταν πλέον έχει χαθεί; Όπως είπα και στον ethan πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε την αξία της όταν ήδη την έχουμε...

    @KitsosMitsos
    Φιλάκια πολλά καλέ μου και σε σένα :***

    Strahd said...

    @Alexis
    Έχει απόλυτο δίκιο. Και για μένα η ευτυχία βρίσκεται σε πολλά, μικρά και καθημερινά πράγματα. Πράγματα που με κάνουν να χαμογελώ και να νιώθω όμορφα... Πράγματα που πραγματικά με γεμίζουν. Φιλάκια πολλά.

    @musicbug
    Ή ίσως δεν τολμάμε να πούμε ότι είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι γιατί πάντα νομίζουμε ότι η ευτυχία είναι κάτι παραπάνω από αυτό που ζούμε εκείνη την στιμγή κι έτσι χάνουμε την πραγματική της ουσία... Φιλάκια πολλά. :)

    @Aviator & vk
    Είναι περίεργο το πως ορίζει ο καθένας μας την ευτυχία... Από εκεί και πέρα όμως και ο καθένας υπεύθυνος για τις πράξεις του.

    @mad
    Πλεονέκτη... :P Φιλιά :)

    offshore said...

    apo ena kineziki movie: 'otan giro sou iparhei mono distihia tote afti i distihia metatrepetai se eftihia'- afou den iparhei tipota allo.
    gia mena pantos mia eftihismeni stigmi einai otan mou kanei love bites i gatoula mou. Oi stohoi mas prepei na einai efiktoi diaforetika tha apogoitebomaste kai tha eimaste panta distihismenoi.

    Strahd said...

    @offshore
    Ναι αλλά δεν είναι πολύ λυπηρό με την δυστυχία σου να είσαι ευτυχισμένος; Δεν ξέρω αλλά μου φαίνεται πολύ οξύμωρο για να το καταλάβω πλήρως.

    Grigsgr said...

    Μήπως όμως πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει ευτυχία για τον καθένα μας και μετά να προσπαθήσουμε να την βιώσουμε; Μάλλον η ευτυχία χρειάζεται μια διαδικασία πρώτα που λέγεται και αυτογνωσία. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις αν δεν μάθεις εσένα πρώτα. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως όταν σου έρθει έχει αλλάξει η ζωή σου για όσο καιρό την βιώνεις.

    offshore said...

    afto pou katalaba ego apo to ergo itan pos otan giro sou iparhei mono o ponos (to ergo diadramatizotan kata ti diarkeia enos polemou) prepei na arhiseis na apolambaneis tis mikres stigmes. Ennoo pos otan giro sou peftoun bombes i eftihia einai na parimeis zontanos.
    Profanos afto pou ithelan na deixoun itan pos oi stohoi prepei na einai efiktoi.

    mahler76 said...

    θα συμφωνήσω με το σχόλιο με τ οποίο κλείνεις το πόστ σου.

    Leviathan said...

    exeis apolito dikio my friend...gia mena eutixia einai auto pou zo ton teleutaio kairo...8elo na pisteuo toulaxiston...kai de milao mono gia ti sxesi alla kai genikotera!!!filia polla!!!

    hourglass said...

    Αντί σχολίου, σου αφιερώνω το Happiness is an option των Pet Shop Boys... Φιλί!

    g for george said...

    Συμφωνώ με ethan.

    Strahd said...

    @Grigsgr
    Καλέ μου, νομίζω πως είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχουμε πρώτα αυτογνωσία. Δεν νομίζω πως γίνεται με διαφορετικό τρόπο...

    @offshore
    Συμφωνώ απόλυτα...Πολλές φορές τα μικρά πράγματα είναι αυτά που πραγματικά μας γεμίζουν χαρά και ευτυχία.

    @mahler76
    Φιλιά πολλά καλέ μου. :)

    Strahd said...

    @Leviathan
    Κι εύχομαι αυτό που ζεις τώρα να κρατήσει για πάντα. :)

    @hourglass
    Ααααα!!! Σε ευχαριστώ πολύ!! Από τα αγαπημένα μου είναι αυτό το κομματι. Φιλάκια πολλά :**

    @g for george
    ;) Φιλάκια πολλά καλέ μου. Καλημέρα.

    Anonymous said...

    www.arelis.gr
    περιεχει το περιβοητο ερωτονομικον
    που διχασε κοινο και κριτικους

    Anonymous said...

    免費視訊聊天,哈啦聊天室,正妹牆,a片,a片,A片,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,正妹牆,a片,A片,a片,A片,A片,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,正妹牆,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,正妹牆,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室