Wednesday 27 February 2008

Ελευθερία Έκφρασης; Think Again...!!

Φίλοι μου, τα μάθατε τα μαντάτα; Καινούργια τάξη πραγμάτων βρίσκεται προ τω πυλών μετά τον πανικό που δημιουργήθηκε με το blog του press-gr. Σαν να μην έφτανε το σκάνδαλο με το DVD του Ζαχόπουλου, το νέο hot θέμα σε όλα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων είναι τα blogs και αν αυτά υποθάλπουν τρομοκράτες και εκβιαστές. Για όσους δεν το ξέρουν, κάποιος από εκεί μέσα, λέγεται, ότι έστειλε εκβιαστικό e-mail στον δημοσιογράφο κ. Χιώτη και του ζητούσε, αν δεν κάνω λάθος, πάνω από €30.000 (ή €300.000 – το ένα μηδενικό μου ξέφυγε είναι η αλήθεια).

Αποτέλεσμα όλου αυτού του πανικού που προκλήθηκε, ήταν ότι κάποιοι "δημοσιογράφοι", ο Θεός να τους κάνει δηλαδή, και πολιτικοί αρχίζουν να κλαίγονται μπροστά στην κάμερα φοβούμενοι την μεγάλη δύναμη που έχουν τα blogs στους νέους, και όχι μόνο, και το πόσο επιρροή ασκούν σε διάφορα ζητήματα της κοινωνίας μας, ενώ χαρακτηρίζουν τους bloggers "τρομοκράτες" και προσπαθούν να κάνουν μαθήματα ηθικής και δημοσιογραφίας. Και μιλάμε για τους ίδιους τους δημοσιογράφους και πολιτικούς που είναι βουτηγμένοι μες τα σκατά και την διαφθορά.

Φυσικά το θέμα έφτασε, όχι που δεν θα έφτανε δηλαδή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ήδη η Ελληνική Κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο όπου, για να προστατέψει τον κόσμο από τους τρομοκράτες του ίντερνετ, δηλαδή τους bloggers, τα blogs θα υπάγονται και θα δίνουν αναφορά στην ΕΣΡ, ενώ παράλληλα όλοι οι bloggers θα είναι υποχρεωμένοι να γράφουν στην κεντρική σελίδα τους το όνομα του βασικού διαχειριστή. Επίσης, η ΕΣΡ, έχει το δικαίωμα παρέμβασης σε περίπτωση που οι χρησιμοποιούμενες φωτογραφίες, ηχητικό ή/και βίντεο υλικό που αναρτώνται σε κάποιο blog δημιουργούν ζητήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του!!


Και εγώ, σαν ένας απλός νοήμων άνθρωπως που ζει σε αυτό το… "φρενοκομείο" που στο όνομα της Δημοκρατίας και του ψευτοφιλελευθερισμού κλείνει αυθέρετα στόματα, αναρωτιέμαι: η ελευθερία έκφρασης και λόγου δεν είναι απαράμιλλο δικαίωμα του κάθε πολίτη αυτής της χώρας, HELL… της Γης; Που πήγαν τα Συνταγματικά μου δικαιώματα ΟΕΟ; Και γιατί θα πρέπει να ψειρίζω εγώ, εσύ, ο καθένας μας το τι θα πούμε και το πώς θα το πούμε; Τελικά μήπως έχουμε ήδη περάσει σε Δικτατορία και δεν το έχουμε πάρει ακόμα χαμπάρι; Ο καθένας μας, κύριοι πολιτικοί, και όχι μόνο, έχει δικαίωμα να λέει ΕΛΕΥΘΕΡΑ αυτό που σκέφτεται και αυτό που πιστεύει, χωρίς φόβο. Σωστή Δημοκρατία, κύριοι, είναι να δίνουμε βήμα λόγου ακόμα και στον φασίστα για να πει την άποψή του (προς Θεού, για να μην παρερμηνεύσουν κάποιοι τα λόγια μου, φασίστας ποτέ δεν ήμουν ούτε θα είμαι) ακόμα κι αν διαφωνούμε μ’ αυτήν. Δημοκρατία, κύριοι, δεν είναι να μετράμε και να περνάμε από κόσκινο τα λόγια μας… Και σαν πολίτης αυτής της χώρας είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!

Εν έτη 2008, νομίζω πως ζω στο Μεσαίωνα...

Ουφ, σόρρυ για το παραλήρημα, αλλά τα είπα και ξεθύμανα.


159 και σήμερα...

21 ουρλιαχτά:

  • oni said...

    Eleos poso akomh pio TRAGIKH mporei na ginei ayth h xwra? Den antexw allo...

    mahler76 said...

    Φίλε μου ήταν απολύτως βέβαιο πως κάποια στιγμή όλο αυτό το όνειρο της free εντός και εκτός εισαγωγικών επικοινωνίας, έκφρασης όπως θές πέστω θα έμπαινε στο στόχαστρο των κυβερνώντων.
    Είμαι σίγουρος πως ΧΈΣΤΗΚΑΝ για μερικούς υποτυθαίμενους εκβιασμούς.
    Αυτό που τους χαλάει είναι οτι μπορούμε μέσα απο τα bloggs να αφυπνίσουμε ο ένας τον άλλο και να οργανωθούμε για πράγματα έξω απο τις στενές κομματικές τους ταμπέλες.
    Στο μέλλον το να καλέσουμε σε συγκέντρωση τον κόσμο για τα καμμένα, τα κλεμμένα και λοιπά, θα εμπίπτει στον αντιτρομοκρατικό νόμο, θα είναι σύσταση συμμορίας κι εγώ δεν ξέρω τί άλλο.
    Σενάριο επιστημονικής φαντασίας??? Ίσως. όμως όσο κι αν διαφωνώ με τον τρόπο γραφής του press-gr, μου κάνει μεγάλη εντύπωση πώς δεν έχει διαμαρτυρηθεί και δεν έχει καταθέσει μια μύνηση κάποιος για το μπλόγκ της Χρυσής Αυγής και άλλων παρόμοιων "ανθρωπιστικών" οργανώσεων.
    Τέλος πάντων σε αυτή τη χώρα τελικά πάμε μονίμως πίσω αντί για μπροστά. Και οκ, ακόμη και αν μου βγάλουν τα βίντεο με την Belinda και τη Madonna για τι παραβαίνω το copyright, δεν θα με εμποδίσουν να σκέφτομαι, να αγαπάω να κλαίω να ελπίζω και να αγαπώ και το λέω δημόσια να με ακούσουν όλοι. Κι αν φτάσουμε στο σημείο να μην μπορώ ούτε αυτό να κάνω μέσω μπλόγκ?? Έ τότε όλοι καλεσμένοι σπίτι μου για καφέ και κουβέντα. Άντε γιατί τα πήρα στο κρανίο τώρα.

    Strahd said...

    @oni
    Kαι που είσαι ακόμα... Αυτό είναι μόνο η αρχή.

    @mahler76
    Αναρωτιέμαι αν αυτό που έγινε στο συγκεκριμένο μπλογκ ήταν στημμένο για να γίνει αυτός ο πανικός και να τρέξουν να βρουν βήμα για να μας χαρακτιρίσουν με τέτοια κοσμητικά επίθετα... Τέσπα μπορεί να είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας...

    Πάντως εγώ την πρόσκληση την δέχομαι με μεγάλη μου χαρά.

    Sandy Cheeks said...

    Πιστεύω όπως έχω γράψει και από τη Δευτέρα, ότι γίνεται κατευθυνόμενη τρομο-επίθεση προς τα μπλοκ, γιατί εννοείται ότι οι τακτικές που χρησιμοποιούνται για το press-gr (αυτόφωρο, κατάσχεση pc κλπ.), ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα μπλοκ. Η τακτική αυτή είναι πια καθεστώς, εκτός αν επίσημα αλλάξει κάτι.

    Δεν πιστεύω να καταντήσουμε να περνάνε τα μπλοκ από οποιοδήποτε ΕΣΡ. Αυτό το επιχείρημα πιστεύω, το αναφέρουν προς τρομοκράτηση αυτή τη στιγμή για να εμποδίσουν όπως-όπως την ελεύθερη έκφραση, μέχρι να επιληφθούν του ζητήματος.
    Για σκεφτείτε όμως, δεν είναι τραγικό δημοσιογράφοι να ζητούν από άλλους δημοσιογράφους να εφαρμόσουν λογοκρισία ?

    Strahd said...

    sandy μου μακάρι να μην χρειαστεί να περάσουμε ποτέ από ΕΣΡ και μαλακίες και να εκφραζόμαστε ελεύθερα. Αλλά αυτό που λες στο τέλος για τους δημοσιογράφους, είναι ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΤΡΑΓΙΚΑ έχω ζήσει τα τελευταία χρόνια!!

    revqueer said...

    Είναι απολύτως δικαιολογημένος ο θυμός σου! Ο κόσμος έχει σιχαθεί τη 'παραδοσιακή' δημοσιογραφία, ειδικά όπως εκφράζεται στη τηλεόραση, και τα blogs αποτελούν μια πολύ καλή λύση για εναλλακτική ενημέρωση. Πραγματικά εύχομαι όσα ακούγονται να είναι υπερβολές και να μη βρεθούμε όλοι στο ΕΣΡ μαζί με το Μπομπ το Σφουγγαράκη.

    Dr_MAD said...

    Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Αλλά αυτό που θέλανε το πέτυχαν. Να μας αποπροσανατολίσουν και να μας εκφοβίσουν, ώστε να μην τους ενοχλούμε. Παρεμπιπτόντως τα γειτονικά Σκόπια μαζεύονται αυτή την ώρα στην πιο μεγάλη λαοσύναξή τους ever με οργάνωση που έγινε μέσω... blogs! Εδώ σκέψου ότι κάτι δεν πάει καλά με τη "Δημοκρατία" μας

    Ο Λαζόπουλος πόσες φορές ισόβια πρέπει να φάει δλδ?

    Anonymous said...

    Βασικά έχουν καταντήσει τραγικοί. Σε λίγο θα φοβόμαστε να μιλάμε στο δρόμο, μπας και μας ακούσει κανένας και μας μηνύσει. Έλεος δηλαδή! Βασικά η αφορμή ήταν... Τόσο καιρό προσπαθούν να "μαζέψουν" τους χρήστες του Internet και τη δύναμη που έχουν αποκτήσει.
    BTW, I love your blog.:)
    Kisses!

    Hfaistiwnas said...

    Μα τι παραλήρημα μου λες; Ο καθένας μας έχει πάθει ένα ταράκουλο αυτές τις μέρες. Ελπίζω η Ε.Ε. να μην το αφίσει έτσι. Τα μπλόκ τους φτέξανε, δεν κοιτάνε να θάψουνε τον κομιστή να τελειώνουμε. Άντε και να δίνουμε λόγο στο ΕΣΡ, μετά τι; Λες και αυτό είναι αδιάφθορο. Βγαίνω απο τα ρούχα μου, ρε γαμώτο με τον κάθε ηλίθιο που την έχει δει ηθικολόγος και τα βάζει με τι; Με τα μπλόκς που στο κάτω κάτω γκρίζα βιβλιογραφία είναι και τίποτα παραπάνω. Ας αφήσουν τον κόσμο να εκφραστεί ελεύθερα... συνταγματικό και αναφαίρετο δικαίωμα, ποιός μπορεί να το παραβλέψει; Κάποιος θα δει την αδικία, δεν μπορεί... Ορίστε και το δικό μου παραλήρημα.. ουφ!

    nikisot said...

    brhkan neo 8ema ta para8yra
    8a 3e8umanei kai ayto
    opws ta panta sthn ellada

    Strahd said...

    @revqueer
    Λες σύντομα να κάθομαι στο ειδώλιο δίπλα σε έναν ΣΤΑΡ;; (Τον Μπομπ εννοώ :P) Πάντως εμένα μου φαίνεται παράλογο το όλο σκηνικό. Γενικά σε αυτό τον νόμο θα υπάγονται μόνο τα blogs που θα είναι "ενημερωτικού χαρακτήρα". Και έρχομαι και ρωτώ τώρα εγώ: πες ότι στο blog μου γράφω 3-4 μπαρούφες και γράφω κι ένα ποστ ενημερωτικού χαρακτήρα. Εμένα η νομοθεσία με πιάνει; Και αν ναι, γιατί θα πρέπει να υπάγομαι σε μια τέτοια λίστα αν γράφω ένα τέτοιο ποστ μια φορά τον 1 χρόνο; Και τέλος τα περισσότερα blogs είναι σχολιασμός των γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας. Αυτά και πάλι είναι ενημερωτικού χαρακτήρα; Αν ναι τότε το 90% των blogs (μη πω και παραπάνω) έχουν τον παραπάνω χαρακτηρισμό. Το "ενημερωτικού χαρακτήρα" είναι πολύυυυυυυυυυυυ γενικό και αυτό θέλουν. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να υπό την δικαιοδοσία τους σχεδόν τους πάντες.

    @mad
    Μα δεν νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν να μη τους ενοχλούμε. Το αντίθετο μάλιστα. Όσο αφορά αυτό που λες για τα Σκόπια απλά να σου θυμίσω την διαδήλωση που έγινε στο Σύνταγμα τότε με τις φωτιές.

    @martyr
    MARTYR MOYYYYYY!!! :))))) *huuuugzzz*
    Χάρηκα πάρα πολύ που διάβασα σχόλιό σου. Συμφωνώ με αυτά που λες. Όλα αυτά αφορμή ήταν. Τώρα να δούμε τι θα γίνει.

    @Hfaistiwnas
    Μα και η Ε.Ε. μαζί τους είναι. Ήδη έχουν δώσει σε μια να φτιάξει ένα νομοσχέδιο για τα blogs. Μακάρι να δει κάποιος αυτή την αδικία. Μακάρι... Αλλά δεν το βλέπω.

    @moody
    Λες να ξεθυμάνει; Μακάρι, αν και δεν το βλέπω... Φιλάκια πολλά. :)

    Constademon said...

    Και η δική μου άποψη ειναι πως το ολο θέμα έγινε για αποπροσανατολισμό και τιποτα παραπάνω. Δεν νομίζω οτι μπορούν να "φιμώσουν" τα blogs. Αλλωστε αν γινει κάτι τέτοιο, τοτε χάνεται και ο λόγος ύπαρξης ενος blog.
    Οι κυριοι πολιτικοί ή δημοσιογράφοι φοβούνται τα blogs γιατι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ! Φοβούνται τα blogs γιατι όλοι εχουν κάτι να ΚΡΥΨΟΥΝ. Δεν εξηγείται αλλιώς καθώς ως γνωστόν "Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται"

    Anonymous said...

    κατανοώ και συμφωνώ με την αγανάκτηση γιά τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, στα blogs αλλά η περίπτωση του press-gr είναι η μεταφορά στον ιντερνετικό κόσμο της εκβιαστικής τακτικής που ασκούν ορισμένα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, εκτελώντας "συμβόλαια" κατά δικαίων και αδίκων.η κλασσική ρήση "άλλο ελευθερία - άλλο ασυδοσία" έχει εφαρμογή και στο αναρχικό και ελεύθερο διαδίκτυο. η ατομική ευθύνη γιά τις απόψεις και την διαχείριση κάθε blog δεν αρκεί να εναποτίθεται στην καλή θέληση αλλά γιά περιπτώσεις ποινικά, δεοντολογικά κολάσιμες, όπως το press-gr και ορισμένα ακόμη συν-πορευόμενα/συνδεδεμένα μαζί του, χρειάζεται η συστράτευση όλων των ελεύθερων bloggers, που δεν θέλουν να υπερασπίζονται στυγνούς εκβιαστές, με πολύ υλικά κίνητρα αλλά την δυνατότητα σεβασμού της προσωπικότητας των ανθρώπων μέσα σε ένα ελέυθερο και αδέσμευτο δίκτυο επικοινωνίας.Μην συγχέετε την πρόθεση με το τετελεσμένο έγκλημα!

    hourglass said...

    Αυτή η χώρα συνεχίζει να με απογοητεύει, αλλά δυστυχώς όχι να με εκπλήσσει..Είναι απόλυτα λογικό ένα διεφθαρμένο κράτος να ψάχνει για πολλοστή φορά να αποπροσανατολίσει τους πολίτες του. Έχουμε πνιγεί στα σκάνδαλα από πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, υψηλά ιστάμενους σε δημόσιες θέσεις, αλλά δε φταίει κανείς τους, μόνο οι Bloggers! Μήπως είμαι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και δεν το ήξερα? Έτσι είναι όμως, η αλήθεια των Bloggers ενοχλεί, και χαίρομαι που ενοχλεί γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι η πραγματική αλήθεια..Και είμαι σίγουρος ότι παρά τις προσπάθειες δε θα τη φιμώσουν τελικά!

    Leviathan said...

    ti allo 8a akousoume pia...eleos...oti tou er8ei tou ka8enos to kanei!!!...de nomizo telika na ginei kati tetoio...toulaxiston euxomai na mi ginei...an einai dinaton pia

    Equilibrium said...

    θα συμφωνήσω σε όλα μαζί σου, αλλά το παράδειγμα του pressgrblogspot με έκανε να αναλογιστώ κι έναν άλλο προβληματισμό που τον εξέθεσα κι αλλού και στον κοπιάρω κι εδώ:

    "Φυσικά και είμαι υπέρ του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα, στην ελεύθερη έκφραση, στη σάτιρα κλπ κλπ. Ο "μετριασμός σχολίων" από τον blogger μήπως όμως έχει και κάποια χρηστική αξία; Μήπως το ημεροblogιό μας είναι σαν το σπίτι μας και εμείς είμαστε υπεύθυνοι να βγάζουμε τα σκουπίδια έξω που και που;

    Κι αυτό για μένα δεν ισοδυναμεί με λογοκρισία. Αυτοί που σε "παρακολουθούν" γνωρίζουν αν τους "λογοκρίνεις". Και κατά πόσο γνήσιο κι αυθεντικό είναι το αποτέλεσμα. Οι τυχάρπαστοι όμως που αποσκοπούν στη συκοφαντία/εκβιασμό κρυμμένοι στη θρασύδειλη ασφάλεια της ανωνυμίας, μήπως δε θα έπρεπε να έχουν θέση στη μπλογκογειτονιά μας; Είδατε πόσο άνω-κάτω μας έκαναν 1-2 από αυτούς... Και δεν είναι όλοι οι πολίτες bloggers για να γνωρίζουν την αλήθεια.

    Το "σπιτικό" μας το αγαπάμε, το περιφρουρούμε και είμαστε υπεύθυνοι για την καθαριότητά του. Διαφορετικά δίνουμε βήμα λόγου -πολλές φορές όχι "καταλάθος"- σε αυτούς τους "κυρίους" που πλέον διώκονται και ποινικά. Δεν ξέρω πόσο αυτό μας κάνει συνεργούς και συνένοχους, αλλά υπεύθυνος για το σπίτι του είναι ο κάθε ιδιοκτήτης, ο διαχειριστής, ο θυρωρός, ο σπιτονοικοκύρης, αλλά και ο νοικάρης."

    Όταν άνοιξα το μπλογκ μου και δεν ήξερα εσάς όλους ούτε πόσοι θα σχολιάζουν (γιατί πρώτα έκανα το πρώτο ποστ και μετά άρχισα να σας διαβάζω κι εγω) έβαλα μετριασμό σχολίων, για να αποφεύγω τέτοιου είδους "έκτροπα", βωμολοχίες, συκοφαντίες κλπ κλπ. Ίσως και να κάνω λάθος, αλλά συμφωνώ με τον παραπάνω σχολιάζοντα, άλλο ελευθερία, άλλο ασυδοσία, κι αυτό πρέπει να βρίσκει εφαρμογή κι εδώ, θαρρώ.

    Χαιρετώ!

    Anonymous said...

    Δεν ειναι θεμα λογοκρισιας..
    Απλα ειναι τυπικη ελληνικη συμπεριφορα.Οταν καει ενα σπιτι,δεν κοιταμε να το σωσουμε αλλα παιρνουμε τα διπλανα και τα παμε μεχρι του διαολου την μανα.Εκαναν καλως η κακως,αδικως η μη,αληθινα η ψεματα ορισμενοι καποιες μαλακιες και πολυ απλα κανουν την τριχα τριχια και πεταμε νομους για την δημοσια προστασια απο τους τρομοκρατες και τους εκβιαστες...ειναι γελοιο δηλαδη.αλλο να εχεις εναν νομο ο οποιος θα καλυπτει ορισμενα ενδεχομενα κακης συμπεριφορας ακομα και πλημμεληματικης η κακουργηματικης φυσεως με την χρηση των μπλογκ και αλλο να επιζητας την αστυνομευση για τα παντα κοκ.Μεση λυση ποτε δεν μπορει να βρεθει.Παντα των ακρων...ρε δεν φτυνουμε μπας και ασπρισουν.

    Strahd said...

    @constademon
    Μπορεί να είναι έτσι όπως τα λές. Αλλά το πράγμα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από όσο νομίζουμε. Εδώ ήδη η Ε.Ε. ετοιμάζει νομοσχέδιο για το πως θα πρέπει να γράφουμε και το τι θα πρέπει να λέμε. Αλλά...

    @ελευθερία και σεβασμός
    ... υπάρχουν όντως μερικοί που αμαυρώνουν την, γενικά, πάρα πολλή καλή εικόνα των blogs. Δεν θεωρώ όμως σωστό να μας παίρνει όλους η μπάλα γιατί "κάποιοι" μέσω της ανωνυμίας του internet να εκβιάζουν και να βρίζουν ασύστολα άλλους. Σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει αλλά το να πέσει λογοκρισία δεν νομίζω να είναι η καλύτερη προσέγγιση για την λύση του προβλήματος.

    @hourglass
    Σίγουρα με όλα αυτά που λες, δεν έχουμε και την καλύτερη εικόνα για την χώρα μας. Και κανείς δεν μας έχει πει για την ώρα Μπιν Λάντεν. Για την ώρα... :P Ελπίζω να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο...

    Strahd said...

    @leviathan
    Μακάρι φίλε μου να μην γίνει τίποτα. Θα δείξει. Τις καλημέρες μου... :)

    @equilibrium
    Εννοείτε πως άλλο ελευθερία λόγου και άλλο ασυδοσία, αλλά το να βάζουμε τους πάντες στο ίδιο καζάνι επειδή κάποιοι δεν σέβονται αυτό που κάνουν είναι κάπως... Και όπως είπε ο...

    @Γ(κ)αμει Bear
    "αλλο να εχεις εναν νομο ο οποιος θα καλυπτει ορισμενα ενδεχομενα κακης συμπεριφορας ακομα και πλημμεληματικης η κακουργηματικης φυσεως με την χρηση των μπλογκ και αλλο να επιζητας την αστυνομευση για τα παντα κοκ"

    Θα συμφωνήσω ΑΠΟΛΥΤΑ!!

    Equilibrium said...

    Κι εγώ μαζί σας...! Για την ασυδοσία μιλούσα :)

    Anonymous said...

    www.arelis.gr
    περιεχει το ερωτονομικον
    το πιο αναρχικο απο πολιτικης και σεξουαλικης πλευρας ever που
    απαγορευθηκε στην ελλαδα