Friday 18 July 2008

Why So... SERIOUS?

UPDATE: Στον player ακούτε το love theme του Batman Begins - τρομερό κατά την γνώμη μου, που δυστυχώς τροποποιήσανε στο The Dark Knight (έπαιζε αρκετά και στην σειρά του Παπακαλιάτη "2 Μέρες Μόνο").

Να πω την μαύρη μου αλήθεια, ποτέ δεν ήμουν τρελός φαν του Σκοτεινού Εκδικητή. Ο Μπάτμαν, και γενικότερα, οι ήρωες της DC με άφηναν παγερά αδιάφορο μιας και περισσότερο ήμουν, και παραμένω, φαν της Marvel. Όταν ο Τιμ Μπάρτον, όμως, αποφάσισε να γυρίσει μια ταινία με θέμα τον Μπάτμαν, άρχισα να αναθεωρώ ως ένα σημείο τις απόψεις μου. Το γοτθικό κλίμα του Μπάρτον, το επικό και σκοτεινό θέμα που έγραψε ο Έλφμαν και γενικότερα η απεικόνιση ενός Γκόθαμ σκοτεινού, επικινδύνου και σαδιστικού ταυτόχρονα ήταν μια από τις καλύτερες μεταφορές ηρώων κόμικ που είχα δει πότε στην μεγάλη οθόνη ενώ το Batman Returns παραμένει μια από τις αγαπημένες μου ταινίες. Κι όλα αυτά μέχρι χτες…

Μετά τα τραγελαφικά Batman Forever και Batman and Robin, ο Κρίστοφερ Νόλαν προσπάθησε να αναβιώσει τον μύθο του Μπάτμαν δίνοντας του μια εκ νέου πνοή κάνοντας το πιο σκοτεινό, στα βήματα του Alan Moore, βγάζοντας έτσι τελείως τις κόμικ καρικατούρες και κάνοντας το πιο… γήινο. Στο Batman Begins θεμελίωσε με γερές βάσεις την μυθολογία δείχνοντας μας τα πρώτα βήματα του Σκοτεινού Εκδικητή. Το μόνο μειονέκτημα ήταν η έλλειψη ενός "καλού" κακού, αλλά αυτό δεν φάνηκε να ενοχλεί ιδιαίτερα μιας και ως στόχος ήταν δούμε τα πρώτα βήματα του μεγαλοεπιχειρηματία Μπρους Γούεϊν σε Μπάτμαν. Εξάλλου ο Νόλαν είχε και έναν άσσο στο μανίκι, έναν Τζόκερ, που τον έπαιξε όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή.

Ο υπαρχηγός της αστυνομίας Γκόρντον, σε συνεργασία με τον Μπάτμαν και τον εισαγγελέα Χάρβεϊ Ντέντ, έχει καταφέρει να περιορίσει τους εγκληματίες της Γκοθαμ Σίτι μέχρι που κάνει την εμφάνιση του ένας νέος κακοποιός γνωστός μόνο με το όνομα Τζόκερ. Κλάσεις ανώτερη από την πρώτη ταινία, ο Νόλαν φαίνεται πως έχει μάθει από τα λάθη και κατάφερε να ξεπεράσει με άνεση τον προκάτοχό του εισδύοντας ακόμα περισσότερα στην ψυχολογία των χαρακτήρων και γενικότερα στις σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας. Δεν ασχολείται μόνο με την αιώνια μάχη μεταξύ Καλού και Κακού όπως έχουμε δει στις περισσότερες ταινίες. Όχι. Αυτό εξάλλου είναι πια ξεπερασμένο. Πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα προσπαθώντας να μας επιδείξει ότι ανά πάσα στιγμή όλοι μας, όσο καλοί κι αν είμαστε – Ιππότες του Καλού και του Δικαίου – υπάρχει πάντα κάτι το σκοτεινό που περιμένει με την πρώτη ευκαιρία να αναδυθεί και να μας μετατρέψει σε τέρας.


Κι εδώ το τέρας παίρνει ανθρώπινη μορφή και έρχεται αντιμέτωπο με το άλλο του μισό. Η εξαιρετική ερμηνεία του Χιθ Λέτζερ στον ρόλο του Τζόκερ (ρόλος ζωής για τον αδικοχαμένο ηθοποιό στον οποίο είναι και αφιερωμένη και η ταινία) απλά καταφέρνει από την πρώτη στιγμή κιόλας να σε στοιχειώσει κλέβοντας με ευκολία την παράσταση. Ακόμα πιο ανατριχιαστικός κι από τον Χάνιμπαλ Λέκτερ, ακόμα πιο σαδιστής κι από τον Anton Chigurh (από το Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους), ο Τζόκερ επιζητά το χάος και την αναρχία την στιγμή που ο Μπάτμαν προσπαθεί να φέρει την τάξη ξέροντας πολύ καλά και οι δυο τους ότι ποτέ δεν πρόκειται να νικήσει ο ένας τον άλλον γιατί, όπως λέει και ο Τζόκερ: "… με ολοκληρώνεις".


Η αντικαταστάτρια της Κέιτι Χόλμς, Μάγκι Τζίλενχαλ (μια αρκετά σοφή κίνηση), καταφέρνει να δώσει έναν άλλο αέρα στον χαρακτήρα της, ενώ ο Κρίστιαν Μπέιλ στέκεται αντάξιος στον ρόλο του Σκοτεινού Ιππότη. Το λαμπρό καστ που το συμπληρώνει (Μάικλ Κέιν, Μόργαν Φρίμαν, Γκάρι Όλντμαν και Κίλιαν Μέρφι) είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει επίσης και στην πραγματικά πάρα πολύ καλή ερμηνεία του Αάρον Έκχαρτ στον ρόλο του Χάρβεϊ Ντέντ/Διπρόσωπου. Για άλλη μια φορά δείχνει το πόσο μεγάλο ταλέντο είναι. Η μουσική των Χανς Ζίμμερ και Τζέιμς Νιούτον Χάουαρντ κινείτε στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο κι ενώ λειτουργεί υπέροχα μέσα στην ταινία, έξω από αυτή απλά δεν καταφέρνει να συγκινήσει.

Ο Κρίστοφερ Νόλαν κατάφερε να θριαμβεύσει με τον Σκοτεινό Ιππότη, σε μια εποχή όπου η μετριότητα στο Χόλλιγουντ κοντεύει να το αφανίσει. Καταφέρνει να ισορροπήσει μεταξύ θεάματος και περιεχομένου δίνοντας μας έτσι μια από τις καλύτερες ταινίες όχι μόνο του καλοκαιριού αλλά και της χρονιάς.





17 και σήμερα...

18 ουρλιαχτά:

  • Leviathan said...

    exo kanonisei na to do!!!!auto de to xano!!!!kalispera my friend!!! :)

    Hfaistiwnas said...

    Καλησπέρα Strahd!!!

    offshore said...

    '...σκοτεινού, επικινδύνου και σαδιστικού ταυτόχρονα...'
    '...παραμένει μια από τις αγαπημένες μου ταινίες...'
    Me kaneis kai anisiho!!! :)

    mahler76 said...

    Λοιπόν 18:15 στην είσοδο του Μαλλ????

    Sakis said...

    Αν εξαιρέσεις λίγο την εισαγωγή για τις εκδόσεις το Burton στα υπόλοιπα με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο.

    Ειδικά to the point οι τελευταίες σου προτάσεις. Πραγματικά ταινία που θα ξεχωρίσει...

    tovenito said...

    μου φαίνεται πολύ αμερικανιά για τα γούστα μου. επιφυλάσσομαι όμως γιατί εμπιστεύομαι το κινηματογραφικό σου κριτήριο

    KitsosMitsos said...

    Με έψησες τρελά!!! Μες στη βδομάδα σίγουρα!!!

    hourglass said...

    Το είδαμε και μαζί και ξέρεις ότι συμφωνώ απόλυτα με την κριτική σου. Heath for Oscar!

    Καλησπέρα!

    Mirela said...

    μωρή ρουφιάνα σε ποσα sites πόσταρες το ίδιο review?!?!? :P :P :P

    Anonymous said...

    Λες να πάω να το δω; Δεν ξέρω όλα αυτά τα Batman, Spiderman κλπ ποτέ μου δεν τα συμπάθησα...! Να φανταστείς όταν ήμουν πιο μικρός δεν έβλεπα τέτοια παιδικά γιατί με φόβιζαν... Πολύ αγριότητα βρε παιδί μου! :-Ρ

    Well done για την όμορφη παρουσίαση!!

    Φιλάκιααααα!!

    Aviator said...

    Τελικά στις Αμερικάνικες παραγωγές κρύβεται το ζουμί.. πολύ όμορφο το κομμάτι.. αλήθεια.

    Το αστείο ξέρεις ποιό είναι? Οτι σε κάτι ταινίες που λέμε "σιγά".. κρύβονται διαμάντια.. και εννοώ αληθινά διαμάντια. Γιατί η τέχνη δεν κάνει διαχωρισμούς.

    b|a|s|n\i/a said...

    το άσχετο σχόλιο!
    στα παραπάνω κομμάτια που έκλαψες από λύπη. να κλάψεις ακόμα μία φορά. γλυκά. από χαρά. και μετά να χαμογελάς μόνο.
    φιλιά!

    musicbug said...

    To eida xtes kai mou arese arketa mporw na pw, aneta tha tou evaza ena 7-7.5/10. Tin parastasi eklepse o Joker, epaize katapliktika o Ledger kai eixe kai apisteytes atakes, ola ta lefta, episkiase kanonika ton Batman:-)

    europanos said...

    cineparmenos καλεί alloparmeno!
    Κοίτα φίλε, όντως, ήταν καταπληκτική η ερμηνεία του Ledger, όντως ήταν αρκούντως σκοτεινό ότι το κακό ενυπάρχει με το καλό (μέσα μας), αλλά η ταινία είχε σοβαρές αδυναμίες. Τα λέω αναλυτικά εδώ:
    http://cineparmenos.blogspot.com/2008/07/2008-7-10.html

    tovenito said...

    γιατί έκοψες τα σχόλια στο πάνω; καλά είσαι γενικά; φιλί

    Jimmy Rose said...

    θυμάμαι σε ανακάλυψα στις αρχές του χρόνου, όταν ο μετρητής έγραφε ακόμα 210 μέρες και σήμερα...
    Και να που αισίως φτάσαμε στις 11 και κάτι ώρες...
    Άντε με το καλό.

    υ.γ. το γράφω εδώ γιατί δεν μπορώ να το γράψω στο πιο πρόσφατο post...

    G Spot Unveiled© said...

    Hey you :)
    eides,to thymomoun pws mou eipes na kanw comment gia na me deis,na'mai loipon :p
    filakiaaaaaaaa :)

    KitsosMitsos said...

    Σας άκουσα και δεν έχασα! Καλημέρα