Thursday 3 July 2008

Το Μεροκάματο του Τρόμου

Τι τραβάνε κι αυτοί οι δημοσιογράφοι για ένα κομμάτι ψωμί! Τρέχουν πρωί – μεσημέρι – βράδυ για να μας ενημερώσουν για το τι συμβαίνει εκεί έξω ακόμα, πολλές φορές, και με κίνδυνο την ίδια τους την ζωή. Κάπως έτσι έχουν και τα γεγονότα στην νέα ισπανική ταινία τρόμου [•Rec]. Μια δημοσιογράφος ενός τοπικού καναλιού της Βαρκελώνης, κάνει ένα ρεπορτάζ για το πως περνάνε τα βράδια τους οι πυροσβέστες (όχι, λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω αλλά δεν πρόκειται για ταινία gay πορνό). Κι εκεί που ετοιμάζονταν να βαρέσει ενέσεις από την βαρεμάρα, χτυπάει ο συναγερμός για μια αποκλεισμένη γυναίκα στο διαμέρισμά της σε μια πολυκατοικία. Θα ανακαλύψουν κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που περίμεναν, ενώ την βαρεμάρα και την ανία σύντομα θα την ακολουθήσουν ο τρόμος και ο αγώνας για επιβίωση.

Επιτέλους μια αξιόλογη ταινία τρόμου μετά τα κάτω του μετρίου The Ruins και Pathology. Η ταινία είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου με hand held camera προσπαθώντας έτσι να κάνει πιο αληθοφανή τα γεγονότα. Οι χαρακτήρες – η γιαγιάκα με την ρόμπα, η μητέρα που προστατεύει το παιδί της, οι Κινέζοι που με το ζόρι προσπαθείς να συνεννοηθείς μαζί τους – τρέχουν πανικόβλητοι πάνω κάτω και από δωμάτιο σε δωμάτιο προσπαθώντας να ξεφύγουν, μη ξέροντας τις περισσότερες φορές τι τους περιμένει στην γωνία (όντως οι ηθοποιοί δεν ήξεραν πολλά πράγματα για το σενάριο και οι αντιδράσεις τους τις περισσότερες φορές είναι πραγματικές!). Ο κάμεραμαν, από την άλλη, είναι αρκετά πιστικός στο λόγο που πρέπει πάση θυσία να μαγνητοσκοπεί τα γεγονότα καθώς πρέπει να τρέχει να σώσει την ζωή του, αν και οι περισσότερες ταινίες τέτοιου τύπου δεν καταφέρνουν να πείσουν τον θεατή.

Η σκηνοθεσία των Jaume Balagueró και Paco Plaza έχει δύναμη και νεύρο, πολύ περισσότερο μάλιστα από κάποιες ανάλογες αμερικάνικες σαβουροταινίες. Παίρνουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που λειτουργούν άψογα σε ταινίες τρόμου αλλά και survival horror games και δημιουργούν έτσι πραγματικά κάτι αρκετά τρομαχτικό. Υπάρχουν πολλές έντονες στιγμές στην ταινία που σίγουρα θα σας κάνουν πολλές φορές να κλείσετε τα μάτια σας ή/και να πεταχτείτε από το κάθισμά σας.

Αρνητικό στοιχείο είναι ότι πέφτει σε κάποια κλισέ, τύπου Blair Witch Project, ενώ στο, κατά τα άλλα αρκετά τρομαχτικό και αγχωτικό, φινάλε που προσπαθεί να εξηγήσει κάποια πράγματα, είναι η στιγμή που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Δυστυχώς όμως, είναι η τρίτη ταινία μέσα σε έξι μήνες όπου γυρίστηκε με αυτό τον τρόπο – πριν είχαμε δει το Diary of the Dead του Romero και το Cloverfield του Reeves – και χάνει έτσι λίγο από την φρεσκάδα της. Παρόλα αυτά όμως καταφέρνει να σταθεί επάξια σαν μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου της χρονιάς που πέρασε.

Υ.Γ. Ελπίζω οι δικοί μας να παραδειγματιστούν λίγο μετά το κάκιστο Κακό, μιας και σύντομα ξεκινούν τα γυρίσματα του Κακό 2 – Το Κακό στην Εποχή των Ηρώων.





32 και σήμερα...

14 ουρλιαχτά:

  • Hfaistiwnas said...

    Kαλημέρα!!!!!!
    :)

    Geo said...

    Με κέντρισε το ενδιαφέρον, θέλω να το δω!! :))

    Και ένα σχόλιο για το καινούργιο background, νομίζω το παλιό ήταν καλύτερο. Όμορφο μεν αυτό που έχεις τώρα αλλά είναι δύσκολο να διαβάσει το κείμενο... :(

    b|a|s|n\i/a said...

    πήρες τα πάνω σου βλέπω.
    είναι τυχαία η ταινία με αυτόν τον τίτλο; λολ. πολλά φιλιά. καλησπέρες!!

    tovenito said...

    u are back! και τρόμου, και ισπανική και χάντ κάμερα! όλες οι προϋποθέσεις για κάτι καλό! φιλιά

    revqueer said...

    Αχ, ξέρουν τι κάνουν οι Ισπανοί! Έχουν αξιοζήλευτο σινεμά!

    musicbug said...

    Heeey:-)
    It was fun yesterday, ksereis oti symfwnw se osa grafeis, sto mono pou diafwnw einai gia to elliniko To Kako, to vrika akrws diaskedastiko ki exypno oso ki as fenete paraxeno:-)

    tulipa nera said...

    Καλησπέρα, καλώς σε βρίσκω!
    Στα προσεχώς είδα σκηνές της ταινίας, φάνηκε ενδιαφέρουσα. To be seen. Soon!

    hourglass said...

    Ξέρεις ότι εμπιστεύομαι τις κριτικές σου, ήδη κανόνισα να την δω σε λίγες μέρες με την κολλητή μου... :)

    Dr_MAD said...

    Πφφφ! Πάλι τον κακό θα κάνω! χαχαχα

    Πρότεινε το "Get Smart" και το "Zohan". Χαβαλετζίδικες και εφετζίδικες ταινίες, ό,τι πρέπει για κατακαλόκαιρο :-P

    PS: Αντε και το "Mamma Mia" LOL

    Aviator said...

    Καλό φαίνεται απο το trailer αλλά ομολογώ οτι φέρνει λίγο σε Blair Witch Project.. δεν ξέρω αν το έχουν πλασάρει ως αληθινά πλάνα, αλλά μια αληθοφάνεια την έχει.

    Strahd said...

    @Hfaistiwnas
    Καλησπέρα :)

    @Βορέας
    Να την δεις! Είναι πολύ καλή. Όσο αφορά το background προσπαθώ να βρω κάτι για να το κάνω καλύτερο και πιο ευανάγνωστο. Θα δούμε... :)

    @b|a|s|n\i/a
    Άντε ρε συ, πως σου πέρασε αυτή η ιδέα; :P Πολλά φιλάκια και καλησπέρες :)

    Strahd said...

    @tovene592
    Ήταν κατάθλιψη και πέρασε... Ελπίζω δηλαδή... :P Παντως αν σου αρέσουν έτσι οι ταινίες με την hand held camera και τα θρίλερ, αυτή τότε είναι ο καλύτερος συνδιασμός. :P

    @revqueer
    Πολλά και διάφορα ξέρουν να κάνουν. :P

    @musicbug
    Hey, ζούζουνε!! :)
    Ναι, ήταν πολύ ωραία. Αλλά για το Κακό δεν μπόρεσα να το δω. Καλή προσπάθεια, αλλάαααα μας τα χάλασε... Ελπίζω το 2 να είναι καλύτερο.

    Strahd said...

    @tulipa nera
    Καλώς σε βρήκα κι εσένα τουλιπίτσα :)

    @hourglass
    Περιμένω να μου πεις εντυπώσεις. :)

    @mad
    Κακέ... :P Καλές κι αυτές οι ταινίες για χαβαλέ, αλλά και ένα θρίλερ για να σε φέρει με κάποιον πιο κοντά δεν βλάπτει :P Χιχιχιχι... :)

    @Aviator
    Δεν τα έχουν πλασάρει σαν αληθινά. Απλά είναι αληθοφανή.

    g for george said...

    Θέλω να την δω οπωσδήποτε!!!