Tuesday 17 June 2008

Μια Σειρά από Ατυχή Συμβάντα

Το περιβάλλον είναι κάτι που πρέπει να ενδιαφέρει όλους μας. Παρόλα αυτά όμως το καταστρέφουμε μέρα με τη μέρα. Όλο και περισσότερα δάση καίγονται, ζώα εξαφανίζονται από προσώπου Γης. Τι θα γίνονταν όμως αν η Γη άρχιζε να αμύνεται στην απειλή αυτή που ονομάζεται άνθρωπος και να αρχίσει την επίθεση; Με αυτό το σκεπτικό ο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν (ο σκηνοθέτης της 6ης Αίσθησης) επιστρέφει με ένα οικολογικό θρίλερ.

Το συμβάν ξεκίνησε από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Ο κόσμος άρχισε να αυτοκτονεί άνευ λόγου και αιτίας. Ο πανικός δεν άργησε να έρθει και να κυριαρχήσει τους κατοίκους της πόλης, όπου πίστευαν πως τους επιτίθονταν τρομοκράτες. Μέσα σε αυτό τον πανικό ο καθηγητής και φυσικός Έλιοτ Μουρ προσπαθεί να ξεφύγει και να προστατέψει αυτόν και την γυναίκα του αλλά και να βρει απαντήσεις για το τι συμβαίνει.

Η ταινία ξεκίνησε πραγματικά πάρα πολύ καλά. Ατμόσφαιρα πολύ δυνατή που ευτυχώς δεν χάνεται μέχρι και το τέλος της ταινίας. Ανατριχιαστικοί θάνατοι, και μια μουσική που σε βάζει στο κλίμα από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα. Δυστυχώς με αυτά τελειώνουν και τα θετικά της ταινίας. Το σενάριο ίσως είναι από τα πιο προχειροδουλεμένα που έχω δει τον τελευταίο καιρό. Σίγουρα, υπάρχει το οικολογικό μήνυμα που προσπαθεί να περάσει ο σκηνοθέτης αλλά είναι τόσο επιφανειακό που σχεδόν περνάει απαρατήρητο. Σεναριακά κενά, ασυναρτησίες και διάλογοι για την πλάκα κάνουν το The Happening αμέσως υποψήφιο για τα επόμενα Χρυσά Βατόμουρα. Οι απαράδεκτες ερμηνείες από τους Walhberg και Deschanel δεν βοηθούν την ταινία να αναδειχτεί όσο θα έπρεπε.

Το φινάλε είναι ίσως και από τα πιο άκυρα που έχω δει σε ταινία του Σιάμαλαν, αν και δεν με εξέπληξε. Αν και η πρώτη ακατάλληλη ταινία ενός σκηνοθέτη που μας έδωσε την 6η Αίσθηση και τον Οιωνό, είναι ίσως και η μοναδική που είναι για γέλια. Σαν σκηνοθέτης δεν είναι κακός αλλά στα σενάρια είναι που δεν έχει ταλέντο. Κρίμα γιατί στην αρχή φαινόταν ένας πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης… Αυτό το συμβάν ευχόμουν να μην είχε γίνει ποτέ…


Παρακάτω ακολουθεί το R-rated trailer της ταινίας με πολύ αίμα.




48 και σήμερα...

17 ουρλιαχτά:

  • toymaker said...

    Αυτό που ενοχλεί σε ταινίες τύπου "Συμβάν" είναι το δήθεν...δήθεν μηνύματα και δήθεν τρόμος (αν και το ομολογώ πως η ιδέα είναι καλή).
    Το πέρασμα στο horror του Σιάμαλαν γίνεται απλά και μόνο για να κόψει η ταινία πιο πολλά εισιτήρια...
    Αν περιμένω να δω κάποια ταινία είναι το remake του It's alive (με βρέφος τέρας). Αν δεν έχετε δει την κλασική κάντε το (του 1974, σε σκηνοθεσία του καλού Larry Cohen), είναι μέχρι σήμερα ατμοσφαιρική και τρομαχτική και με ουσιαστικά οικολογικά και μη μηνύματα. Το trailer από το remake μπορείτε να το δείτε στο You tube ενώ στις δοκιμαστικές προβολές οι κριτικοί το λάτρεψαν. (η κλασική ταινία κυκλοφορεί σε DVD , όπως και οι συνέχειες της It lives again και The island of the alive). Το Hollywood δεν έχει νέες ιδέες και αν κάποιο είδος ταινιών υποφέρει πιο πολύ είναι του τρόμου (γι'αυτό και τόσα remake...βλ. A nightmare on Elm street, Hellraiser, Τα πουλιά, μέχρι και remake του Rosemary's baby ετοιμάζουν).

    Strahd said...

    Το έχω δει το παλιό It's Alive. Απλά μια ταινία που με είχε κατατρομάξει όταν ήμουν μικρός. Αυτό και ο Freddy. :P Πια με τα remakes έχει καταντήσει αηδία. Το Nightmare πραγματικά δεν ήξερα ότι θα το βγάλουν. Έχω ακούσει για το Παρασκευή και 13. Ήδη γυρίζεται νομίζω... ΕΛΕΟΣ!!!

    Καλησπέρα καλέ μου. :)

    Sakis said...

    Τόσο χάλια έ; Είχα διάβασει ένα preview κάπου και την κριτική του που πάνω κάτω εβγαζε την ταινία βατόμουρο (ελληνιστί πατάτα :p ).
    Θα πάω να την δω όμως...Το θέμα με τα remakes πραγματικά έχει αρχίσει να φανερώνει τη δημιουργική ξηρασία του χολιγουντ. Ίσως η απεργία των σεναριογράφων φέτος, ίσως η ύφεση, η ζέστη, τα λόγια του παππα...Δεν ξέρω, αλλά μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούνε λίγο και να περιορίσουν τον μυρηκασμό

    toymaker said...

    Το Nightmare είναι σε φάση in production πλέον με το σενάριο να έχει ολοκληρωθεί, μόνο που αυτή τη φορά ο Englund όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα πρωταγωνιστήσει στον ρόλο του Freddy αφού όπως είπε ο ίδιος είναι πολύ μεγάλος πια (δεν έχει ανακοινωθεί ποιος θα τον αντικαταστήσει). Το Friday the 13th έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και έχει προσωρινή ημερομηνία εξόδου το χειμώνα του 2009. Χαρακτηρίζεται ως remake-prequel (και όμως θα δούμε την παιδική ηλικία του Jason).
    Και για να σου δώσω μόνο μια ιδέα για το τι ακολουθεί σε remake και sequel έχουμε και λέμε: (όπου r=remake και s=sequel)
    Hellraiser (r σε παραγωγή και σενάριο του Barker)
    Friday the 13th (r)
    Evil Dead (r)
    Suspiria (r)
    A nightmare on Elm street (r)
    The Texas chainsaw massacre 2 (s)
    The hills have eyes 3 (s)
    Last house on the left (r με τον Έλληνα Ν. Ηλιάδη του Hardcore να σκηνοθετεί και να συμμετέχει στο σενάριο)
    Freddy VS Jason 2 (s)
    The birds (r)
    Rosemary's baby (r)
    Peeping Tom (r)
    The Diary of the dead 2 (s/ προσωρινός τίτλος)
    Boogeyman 2 (s, κυκλοφορεί ήδη σε DVD)
    Boogeyman 3 (s)
    Saw 5 και Saw 6 (s)
    Piranhas (r σε σκηνοθεσία A. Aja, βλ. το remake του Hills have eyes)
    People under the stairs (r)
    The Ring 0 (r)
    Child's Play (r)
    The Grudge 3 (s)
    Alien VS Predator 3 (s)
    Silent Hill 2 (s)
    Scream 4 (s)
    It's alive (r)
    Attack of the killer tomatoes (r)
    Strangers (r του γαλλόφωνου ils, που πήγε καλά στα ταμεία στην Αμερική και άρεσε και στους κριτικούς)
    Prom Night 2 (s)
    Underworld 3 (s)

    toymaker said...

    Να κανονίσουμε horror night...

    Bloody kisses

    Strahd said...

    @SakisK
    Είναι για πολλά βατόμουρα... :P

    @toymaker
    OMG!!!

    Μου άρεσε πολύ η λίστα σου!!! Αν και τα περισσότερα τα είχα ακούσει. Αλλά μερικά δεν έχουν πει τίποτα ακόμα και απλά είναι φήμες. Όπως π.χ. το Silent Hill (που θα ήθελα πολύ να δω την συνέχειά του αλλά δεν έχει αναφερθεί κάτι στα σίγουρα).

    Και εννοείτε να κανονίσουμε horror night!! Εγώ μέσα είμαι.

    Hfaistiwnas said...

    Eίναι ταινία αυτή τώρα που σκοτώνονται ή μάλλον αυτοκτονούν!! απαπα!

    g for george said...

    Όχι, ρε γμτ... την είχα ψιλιαστεί την δουλειά. Κρίμα.

    musicbug said...

    Krima re gamwto kai ithela na to dw:-) Se empistevomai omws sto cinema gi'ayto kai me epeises kai tha to katevasw i tha to perimenw se dvd:-)

    tovenito said...

    το τρέιλερ είναι ενδιαφέρον πάντως!!!

    hourglass said...

    Να πω ότι δε σε είχα προειδοποιήσει? Αλλά πήγαινες γυρεύοντας! :P

    mahler76 said...

    Axoy κρίμα....άρχισα το διάβασμα και λέω όπα να πάω να το δώ, και μετά με κόλλησες στον τοίχο...έτσι όπως τα λές ούτε για νοίκιασμα δεν είναι. Μάλλον θα το κατεβάσω να το δώ. Κρίμα.

    Dr_MAD said...

    Βλακεία μου φάνηκε από το trailer. Sorry κιόλας

    Aviator said...

    Καλά αυτό δεν είναι ταινία.. και μόνο απο κάποια πλάνα μου σηκώθηκε η τρίχα. Μα είναι δυνατόν να πέσει επιδημία αυτοκτονικών τάσεων?!?!

    Μπρρρρρ είναι και βράδυ :P

    Strahd said...

    @Hfaistiwnas
    Γενικότερα δεν είναι αυτή ταινία για να δει κάποιος. :P

    @g for george
    Κρίμα δεν λες τίποτα. Και φαινόταν καλή. :(

    @musicbug
    Καλύτερα κατέβασέ το. Τι να πληρώνεις τώρα κερατιάτικα; :P (ναι είμαι ΚΑΤΑ της πειρατείας για να μην παρεξηγηθώ).

    Strahd said...

    @tovene592
    Το μόνο που ξέρει είναι να φτιάχνει trailer. Μακάρι να έκανε και την ίδια καλή δουλειά και στις ταινίες του... :P

    @hourglass
    Και να σουν μόνο εσύ; Αγύριστο κεφάλι είμαι τελικά. :P

    @mahler76
    Καλύτερα να δώσεις τα λεφτά σου κάπου άλλου. Κρίμα όντως.

    Strahd said...

    @MAD
    Άντε σε συγχωρώ επειδή είσαι εσύ... ;P

    @Aviator
    Οι μόνες καλές σκηνές ήταν αυτές με τις αυτοκτονίες. Και είναι λίγες... :P