Tuesday 8 April 2008

Thank You For Not Smoking

Όχι και τόσο καλά τα νέα για τους καπνιστές. Χτες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο υπουργός Υγείας, κ. Αβραμόπουλος, παρουσίασε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καπνίσματος που περιελάμβανε μέτρα κατά του παθητικού καπνίσματος και απαγόρευση προϊόντων καπνού στους ανήλικους. Ο υπουργός αναφέρθηκε μάλιστα σε έρευνα που έδειξε ότι το 84% των πολιτών συμφωνεί με την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, όπως μπαρ, καφέ, εστιατόρια και εργασιακούς χώρους. Το υπουργείο θα ξεκινήσει άμεσα και ενημερωτική εκστρατεία κατά του καπνίσματος. Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και οι κύριες διατάξεις του θα ανακοινωθούν σύντομα.

Προσωπικά δεν καπνίζω, αλλά δεν έχω και πρόβλημα με κάποιον να καπνίζει στο ίδιο δωμάτιο με μένα (αν και με ενοχλεί το γεγονός ότι από ένα σημείο και μετά, αν δεν υπάρχει και ο κατάλληλος εξαερισμός, να γίνεται στο δωμάτιο ντουμάνι και να μη μπορώ να αναπνεύσω από την κάπνα). Το συγκεκριμένο μέτρο, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, το θεωρώ όχι και τόσο σωστό. Ναι, το κάπνισμα θα έπρεπε να απαγορευτεί σε δημόσιους χώρους όπως δημόσιες υπηρεσίες και κινηματογράφους, αλλά σε μπαρ και εστιατόρια το βρίσκω κάπως ανούσιο. Η μεγαλύτερη συνήθεια του μέσου έλληνα είναι ο καφές και το τσιγάρο και πολλές φορές σε συνδυασμό. Έτσι πολλά μπαρ και καφέ θα χάσουν αρκετό κόσμο, κυρίως τον χειμώνα που θα αναγκάζονται να κάθονται έξω και να καπνίζουν μεσ’ το κρύο και την βροχή, μιας και τους καλοκαιρινούς μήνες η όλη κατάσταση παλεύεται.

Από την άλλη όμως το συγκεκριμένο μέτρο έχει και ένα καλό: την απαγόρευση πώλησης τσιγάρων και προϊόντων καπνού σε ανήλικους. Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες το 60% των καπνιστών αρχίζει πριν τα 13 χρόνια και το 90% πριν τα 18. Πολλοί πιστεύουν ότι εκείνη την περίοδο έκαναν την επανάσταση τους αλλά, ας το παραδεχτούμε, απλά ήθελαν αν δείχνουν cool και να κάνουν εντύπωση σε κάποια γκόμενα ή απλά για να ταιριάξουν σε μια παρέα. Η απαγόρευση αυτή ίσως κάνει καλό σε πολλούς νέους να σκεφτούν κάπως καλύτερα, καθώς θα έχει "πήξει" περισσότερο το μυαλό τους, πριν αρχίσουν το τσιγάρο.

Το περίεργο από όλο αυτό είναι ότι το 84% συμφώνησε με το μέτρο αυτό που σημαίνει σίγουρα και αρκετοί από τους καπνιστές. Ίσως να είναι και το "σπρώξιμο" που χρειάζονται μερικοί για να το κόψουν και με αυτό το μέτρο να βρήκαν την ευκαιρία. Μια κακιά συνήθεια; Ναι. Αλλά δεν παύει να είναι συνήθεια και πολλοί από τους καπνιστές θέλουν να τους σέβονται όπως αυτοί σέβονται τους μη καπνίζοντες. Βέβαια τα στατιστικά (που οφείλω να τα αναρτήσω εδώ) είναι πραγματικά πολύ λυπηρά.

  • Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα από ό,τι από τις παρακάτω αιτίες στο σύνολό τους: αλκοόλ, ναρκωτικά (ηρωίνη, κοκαΐνη), αυτοκτονίες, δολοφονίες, αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, πυρκαγιές, AIDS.
  • Οι Ελληνες κατέχουν την πρώτη θέση στο κάπνισμα μεταξύ των Ευρωπαίων, με 20 τσιγάρα ημερησίως η μέση δε ηλικία έναρξης είναι τα 12 χρόνια.
  • Το κάπνισμα θεωρείται ότι παίζει ρόλο σε περίπου 25-35% των θανάτων λόγω καρκίνου και ευθύνεται για το 90% των θανάτων λόγω καρκίνου του πνεύμονα.
  • Το 50% των ασθενών με καρκίνο ουροδόχου κύστης είναι ή ήσαν καπνιστές.
  • Οι άνδρες που δεν κάπνισαν ποτέ στη ζωή τους, είχαν διάρκεια ζωής κατά μέσο όρο 10 χρόνια μεγαλύτερη από τη ζωή αυτών που κάπνιζαν κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους.
  • Οι άνδρες που σταματούσαν το κάπνισμα πριν την ηλικία των 30 ετών ζούσαν όσο και αυτοί που δεν κάπνισαν ποτέ. Εκείνοι που σταματούσαν πριν την ηλικία των 40 χρόνων ζούσαν κατά μέσο όρο 1 χρόνο λιγότερο από αυτούς που δεν κάπνισαν ποτέ ενώ όσοι σταματούσαν στην ηλικία των 50 χρόνων κέρδιζαν κατά μέσο όρο 6 χρόνια ζωής και όσοι σταματούσαν πριν τα 60 κέρδιζαν 3 χρόνια ζωής.


  • Περίπου το 50% των ανδρών που είναι μόνιμοι καπνιστές πεθαίνουν εξ αιτίας της συνήθειάς τους ενώ το 25% αυτών πεθαίνει μεταξύ των ετων 35-69.
  • Τα άτομα που καπνίζουν περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα, όταν βρίσκονται στην ηλικία μεταξύ των 40 και 50 ετών ,παρουσιάζουν ταχύτερη επιδείνωση της μνήμης τους.
  • Ο καρκίνος του πνεύμονος είναι ο συχνότερος μεταξύ όλων των καρκίνων (περίπου 20%).
  • Στις γυναίκες το κάπνισμα ακόμη και ενός έως τεσσάρων τσιγάρων την ημέρα συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας.
  • Στην Ε.Ε. το κάπνισμα σκοτώνει κάθε χρόνο 660.000 πολίτες και ευθύνεται για το 15% των θανάτων στην Ευρώπη.
  • Η ηλικία έναρξης του καπνίσματος συνεχώς μειώνεται : το 60% των καπνιστών αρχίζει πριν τα 13 χρόνια και το 90% πριν τα 18.
  • Παράλληλα η διαφορά των καπνιστών σε σχέση με το φύλο συνεχώς μειώνεται εις βάρος των κοριτσιών, ενώ χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο γεννιούνται πρόωρα και με μικρότερο σωματικό βάρος επειδή οι μητέρες τους είναι καπνίστριες.
  • 4.000 περίπου βλαβερές ουσίες, 50 από τις οποίες είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες, όπως το βενζοπυρένιο, η νιτροζοκορνικοτίνη, οι αρωματικές αμίνες, τα βινυλοχλωρίδια και τα ραδιενεργά στοιχεία.
  • 4.000.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από μία νόσο που σχετίζεται με το κάπνισμα – αριθμός που αντιστοιχεί σε 1.000 θανάτους την ημέρα. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 10.000.000 ως τα τέλη της δεκαετίας του 2020.
  • 70% των καπνιστών θέλει να διακόψει το κάπνισμα, το 30% κάνει μία προσπάθεια το χρόνο και μόνο ένα 2-3% καταφέρνει να διακόψει κάθε χρόνο.
  • Μία στις πέντε μαθήτριες στις αναπτυγμένες οικονομικά χώρες είναι κανονική καπνίστρια και το 25% αυτών ξεκίνησαν το κάπνισμα πριν την ηλικία των 10 ετών.
  • Το 66% των καπνιστών ξέρει ότι το κάπνισμα θα τους σκοτώσει μια μέρα κι όμως συνεχίζουν.

117 και σήμερα...

25 ουρλιαχτά:

  • Γκρινιάρης said...

    Εγώ βρίσκω το μέτρο - και κάθε μέτρο προς αυτή ην κατεύθυνση - καλό. Αρκεί να είναι εφαρμόσιμο.

    Στην Αγγλία ισχύει πλήρης απαγόρευση σε δημόσιους χώρους, και πραγματικά η κατάσταση σε pubs και clubs είναι πολύ πολύ πιο υποφερτή για τον μη καπνιστή.

    Δεν έχω κανέναν φόβο οτι θα χάσουν πελάτες οι καφετέριες ή τα bars. Και ειδικά επειδή μιλάμε για τον Έλληνα! Εδώ το μόνο που έχει αλλάξει είναι οτι στις pubs βλέπεις περισσότερους ανθρώπους έξω απ' ότι πριν και ότι σχεδόν όλες έχουν βγάλει πάγκους και τραπεζάκια. Και μιλάμε για την Αγγλία, που το κρύο και η βροχή είναι καθημερινό φαινόμενο για μήνες, όχι για την Ελλάδα με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και τις 4-5 βροχές το χρόνο!

    Η επιφύλλαξή μου είναι στην εφαρμογή του μέτρου, γιατί είναι σύνηθες στην Ελλάδα τέτοια μέτρα να μένουν στα χαρτιά.

    Καλημέρα!

    b|a|s|n\i/a said...

    θε μου, και πάνω που ήμουν έτοιμος να πάω για διάλειμμα τσιγάρου. θα πάω και θα σκεφτώ. όλα αυτά. αλλά δεν ξέρω ειλικρινά. η υπερβολή είναι κακό. μια βόλτα στην ακαδημίας το ίδιο δεν είναι;
    το καφέ του ουρανού όταν το βλέπεις από τον λυκαβηττό; δεν ξέρω. ο παππούς κάπνιζε μέχρι τα βαθειά γεράματα και έφυγε πλήρης ημερών (στο χωριό βέβαια που παίζει το ρόλο του). ο αδελφός δεν κάπνιζε, δεν έπινε και έφυγε ούτε καν μισών ημερών. πάω να κάνω ένα τσιγάρο. καλημέρες πολλές :)

    Marvin said...

    εγω θα συμφωνησω με τον γειτονα γκρινιαρη. Η μονο διαφορα στην Αγγλια μετα την απαγορευση ειναι οτι οι άνθρωποι αρχισαν να βγαινουν εξω απο τις παμπ. Και μην ξεχναμε οτι στην ελλαδα αν υπαρχει ενας καπνιστης στην παρεα ο κανονας ειναι να παρασερνει τους υπολοιπους στο χωρο των καπνιστων, και ποτε το αντιθετο...

    Γκρινιάρης said...

    Μια σημείωση. Μέτρα σαν κι αυτάν δεν έχουν ως στόχο τόσο τον καπνιστή, και ειδικά αυτόν ο οποίος δεν πρόκειται να το κόψει με τίποτα, αλλά την προστασία του μη καπνιστή.

    offshore said...

    Kalimera, oreo to arthro kai amesos dilono pos eimai fanatiki kapnistria. Den simfono me to metro (surprise) ektos an epitrapoun horoi MONO gia kapnistes. Giati prepei na xepagiazo ego, eno boro apla na pio ton kafe mou se mia kafeteria mono gia kapnistes. Opos den thelo na epiballo tis dikes mou pepoithiseis stous allous, den epithimo na mou epiballoun oi alloi tis dikes tous.

    Leviathan said...

    to sixainomai to kapnisma gia prosopikous logous...
    parola auta de me enoxlei o allos na kapnizei arkei ston xoro pou vriskomai na boro na vlepo brosta mou...

    Sakis said...

    Τώρα που το έκοψα, μπορούν και να μαζέψουν όλους τους καπνιστές για να τους εκτελέσουν σε καμια πλατεία, άμα θέλουν:)

    Έχω γίνει απίστευτος γκρινιάρης με τον καπνό και δεν μπορώ να καταλαβω αν είναι γιατί μου λείπει ή απλα μου είναι απίστευτα ενοχλητικο!

    jg said...

    kala kanei o kosmos kai kapnizei. kai giati na apagoreutei k stous anilikous? giati na 8elei o kosmos na kanei 'kala' pragmata? den mporw allo!

    Hfaistiwnas said...

    Είμαι καπνιστής απο τα 18, συμφωνώ πάραυτα, ίσως όπως αναφέρθηκε, είναι και ένας τρόπος να το ελλατώσουμε. Υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξουν όμως, όπως αυτό που είπες για τα εστιατόρια... Μας βλέπω με πανό στην πλατεία Συντάγματος...

    ΥΓ. Εδνιαφέροντα τα στατιστικά.. εώς τρομακτικά..

    Anonymous said...

    Κι εγώ, αν και καπνίστρια, συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Υπάρχει και μία πολύ καλή αντίστοιχη διαφήμιση. Κι εγώ πολλές φορές "υπερασπίζομαι" τα δικαιώματα των καπνιστών, αλλά είναι αρκετά άδικο να υποχρεώνουμε τους υπόλοιπους να το ανέχονται. Στο κάτω-κάτω το κάπνισμα σταμάτησε να είναι "μόδα" ;). Και διαφωνώ στο οτι θα αδειάσουν οι καφετέριες. Απλά θα μάθουμε να φερόμαστε καλύτερα κ οχι να τα έχουμε όλα όπως μας βολεύουν (αν και κατά βάθος αμφιβάλλω ότι θα συμμορφωθούν πολλοί με αυτό- σε πολλά μαγαζιά ακόμη δεν υπάρχει ο διαχωρισμός των αιθουσών).

    Unknown said...

    θα συμφωνήσω μαζί σου, το μέτρο δεν θα έπρεπε να εφαρμοστεί σε μπαρ και εστιατόρια, ποτέ δεν ήμουν υποστηρικτής της λογικής πονάει χέρι, κόψει χέρι.

    b|a|s|n\i/a said...

    και αφού κάναμε ένα τσιγάρο ακόμα, είπαμε να παιχνιδίσουμε λίγο ακόμα, και να σου αφήσουμε μια πρόσκληση :)

    Κώστας said...

    Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει διάκριση, εξωτερικών και εσωτερικών χώρων. Σε εξωτερικούς χώρους είναι δυνατό να αποφύγεις την κάπνα του άλλου.

    Σε εσωτερικούς χώρους όμως, ό,τι εξαερισμός κι αν υπάρχει, ο αέρας επιβαρύνεται για όλους... καπνιστές και μη και αυτό είναι άδικο για όσους δεν καπνίζουν.

    Aviator said...

    Strahd πάρα πολύ καλή η έρευνα και η παρουσίαση! Επίσης προτείνω την ταινία "Thank you for Smoking"

    Δεν είμαι καπνιστής, με ενοχλεί αφάνταστα... αλλά αυτή η προσπάθεια που γίνεται είναι πραγματικά αξιόλογη.

    hourglass said...

    Το νομοσχέδιο είναι σωστό και χαίρομαι που επιτέλους θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Σίγουρα είναι λίγο άσχημο που πρέπει να φτάσουμε σε τέτοια μέτρα για να χτυπήσουμε το κάπνισμα αλλά οι καπνιστές πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν είναι βλαβερό, ανεξάρτητα αν τους αρέσει. Δεν είναι θέμα "πεποιθήσεων" λοιπόν, είναι θέμα υγείας, ατομικής και συλλογικής.

    comingThrough said...

    a oxi se estiatoria kai cafe... de tha to antexo..!!!

    Mirela said...

    Μωρή πολύ trivia έπεσε σήμερα!!!

    Τεσπά, εγώ επικροτώ το μέτρο, άντε να το κόψουνε όλοι αυτό το αηδιαστικό πράγμα να υσηχάσουμε... εμένα με ενοχλεί το τσιγάρο τρομερά και δε με ενδιαφέρει το αν ο καπνιστής έχει δικαίωμα να καπνίσει μέσα στη μάπα μου επειδή το έχει ανάγκη...δηλαδή κι εγώ άμα έχω εντερικά προβλήματα, έχω το δικαίωμα να κλάσω και να μυρίσουν όλοι το τι έφαγα?

    Strahd said...

    @γκρινιάρης
    Ναι έχεις δίκιο, αλλά μην ξεχνάς ότι μιλάμε για τον Έλληνα και ο Έλληνας το τραβάει ο οργανισμός του το τσιγάρο, ειδικά με την φραπεδιά.

    @b|a|s|n\i/a
    Η υπερβολή ποτέ δεν έκανε καλό σε τίποτα και σε κανέναν. Σίγουρα με άλλα πιο σωστά μέτρα (όπως την ΣΩΣΤΗ ενημέρωση στους πολίτες) τα αποτελέσματα να ήταν καλύτερα.

    @Marvin
    Συμφωνώ γι' αυτό που λες ότι ο καπνιστής παρασέρνει τους υπόλοιπους στο βούρκο. :P Δυστυχώς έτσι είναι και δεν θα έπρεπε...

    Strahd said...

    @οffshore
    Kαλως την :) Αν αρχίσουν να υπάρχουν καφετέριες μόνο για καπνιστές θα καταντήσουμε όπως την εποχή τότε που οι μαύροι βρίσκονταν στο περιθώριο. Ελπίζω μόνο να μην φτάσουμε σε τέτοιο σημείο...

    @Leviathan
    Προσωπικά δεν με ενοχλεί τόοοοσο πια ο καπνός αλλά αν γίνεται ντουμάνι ο χώρος τότε ναι με ενοχλεί πάρα πολύ.

    @SakisK
    Αυτό το έχω παρατηρήσει σε πολλούς καπνιστές. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει. Ίσως μάλλον γιατί αν είστε δίπλα σε κάποιον που καπνίζει φοβάστε μήπως ξανακυλήσετε...

    Strahd said...

    @P.O.V of a G
    Για τους ανήλικους θα με βρει σύμφωνο απόλυτα. Δεν μου αρέσει να βλέπω μικρό παιδί με τσιγάρο στο στόμα. Δεν έχει ιδέα τι κάνει. Όταν πια γνωρίζει για το τι εστί τσιγάρο και θέλει να το καπνίσει ναι τότε μπορεί να κάνει ότι θέλει.

    @Hfaistiwnas
    Τα στοιχεία είναι όντως τρομαχτικά. Εως πολύ. Ειδικά αυτό για τους θανάτους από το τσιγάρο...

    @martyr
    Και πάλι που υπάρχει διαχωρισμός τι καταλάβαμε; Μα το βρίσκω γελοίο να είναι εδώ χωρός καπνιστών και δυο τραπέζια πιο κει να μην είναι. Δλδ το διαχωρίζει ένα αόρατο τοίχος και ο καπνός δεν πάει πιο πέρα; Μου φαίνεται παράλογο...

    Strahd said...

    @ethan
    Έτσι δυστυχώς αυτός που πονάει θα γυρίσει και θα σου δώσει μια γερή μπουνιά με το άλλο χέρι... Μέχρι βέβαια να του κόψουμε και το άλλο χέρι...

    @b|a|s|n\i/a
    I accept the challenge!! :P

    @Κώστας
    Για τον εξαερισμό συμφωνώ. Το έχω ζήσει πολλές φορές αυτό και όταν η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική έχω φύγει αμέσως... Χάλια μαύρα!

    Strahd said...

    @aviator
    Πολύ ωραία ταινία!! Όσο αφορά για την προσπάθεια να δούμε κατά πόσο θα εφαρμοστεί και μάλιστα σωστά.

    @hourglass
    Συμφωνώ αλλά, όπως είπα και πιο πριν, καλύτερα να υπάρχει σωστή ενημέρωση στους πολίτες.

    @comingthrough
    Τελικά πως λένε μια συνήθεια είναι όλα;... :P

    @mirela
    TΡΕΛΟ LOL!!! Πέρα από την πλάκα όμως έχεις και δίκιο :)

    tovenito said...

    σου απαντώ ξανά με το ίδιο σχόλιο. ΔΕΝ ΕΠΙΝΕ, ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΕ, ΠΕΘΑΝΕ ΥΓΙΗΣ.

    musicbug said...

    Symfwnw me ta nea metra, an ki opws les se bar einai ontws anousio. Oi kapnistes kata ti gnwmi mou prepei na antimetwpizontai san arrwstoi, den exw provlima na kapnizei kapoios afou o kathenas exei dikeoma na kanei oti goustarei, xwris omws na pairnei i mpala kai allous kai na ginontai pathitikoi kapnistes xwris na to theloun.

    offshore said...

    asholithikes me to thema poli prin apo ton pitsiriko, alla s'to stelno gia na gelaseis
    http://pitsirikos.blogspot.com/2008/04/blog-post_17.html