Tuesday 1 April 2008

Από το Άλφα ως το Ωμέγα

“Η αλήθεια”, είπα, “είναι ότι πιστεύεις σε κάτι ανώτερο.”
“Η αλήθεια”, είπε εκείνος, “είναι ότι προσπαθώ να πιστεύω.”



Μια απέραντη Βιβλιοθήκη: το Σύμπαν. Εμείς, σαν οντότητες, απλά βρισκόμαστε μέσα σ’ αυτή και ψάχνουμε να βρούμε τον δρόμο μας. Ψάχνουμε να βρούμε τον χάρτη που θα μας βοηθήσει στο να μάθουμε επιτέλους που είμαστε, ποιοι είμαστε αλλά και που πάμε σε αυτό τον κόσμο, φέρνοντάς μας έτσι ολοένα και πιο κοντά στην ολοκλήρωση και την αυτογνωσία. Αλλά η αναζήτηση αυτή είναι ένας δρόμος γεμάτος δυσκολίες.

Βασισμένο στο βιβλίο του αργεντινού συγγραφέα Jorge Luis Borges, με τον τίτλο “Η Βιβλιοθήκη της Βαβέλ”, η νέα παράσταση στο θέατρο Παλλάς Α-Ω, σε σκηνοθεσία Α. Μπουλάγιεφ, είναι μια παράσταση ζωντανού σινεμά (live-cinema performance). Το κοινό καλείται να ζήσει και τις δυο πλευρές της ιστορίας: τη διαδικασία δημιουργίας και το αποτέλεσμα της. Ενώ δίνεται η ψευδαίσθηση μιας παραδοσιακής δισδιάστατης κινηματογραφικής οθόνης, το κοινό έχει την ευκαιρία να καταδυθεί μέσω μιας τρύπας στον τοίχο και να του επιτραπεί η είσοδος σε μια τρισδιάστατη Βιβλιοθήκη με όλους της τους κατοίκους. Το αποτέλεσμα δεν είναι ούτε κινηματογράφος, ούτε χορός, ούτε θέατρο - αλλά μάλλον μια σύμμειξη των τριών.

Είχα την τύχη, αλλά και την ατυχία, να την δω πριν λίγες μέρες. Το θέαμα ήταν άκρως εντυπωσιακό και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δρώμενα. Τέσσερις ηθοποιοί, οι Αγγ. Στελλάτου, Μ. Μουμούρης, Λ. Κιτσοπούλου και Α. Φράγκος και πάνω από 400 κομπάρσοι, ερμηνεύουν με μοναδικό τρόπο την αναζήτηση αυτή του ανθρώπου στους αιώνες. Μια παράσταση γεμάτη φιλοσοφικά ερωτήματα που σίγουρα θα σου στροβιλίζουν στο μυαλό για ώρες μετά τα το τέλος της. Χωρισμένο σε αρκετές θεματικές ενότητες, το ΑΩ φιλοδοξεί να θέσει νέα στάνταρ στο χώρο του θεάτρου. Και, τεχνικά τουλάχιστον, τα καταφέρνει.

Δυστυχώς όμως είναι και μια παράσταση με προβλήματα. Οι διάλογοι πολλές φορές είναι ασυνάρτητοι και κουράζουν το κοινό. Η παράσταση, στα μέσα περίπου, αρχίζει να κάνει κοιλιά ενώ ξαναπαίρνει τα πάνω της προς το τέλος. Γενικά αυτό που θέλει να πει προσπαθεί αρκετά να το μεταδώσει στους θεατές με έναν αντισυμβατικό τρόπο που σίγουρα θα κουράσει αρκετούς από εσάς, ενώ άλλοι πάλι θα βαρεθείτε (όπως κι εγώ σε πολλά σημεία). Σίγουρα δεν είναι μια παράσταση για πολλούς, αλλά αν πάτε μόνο και μόνο για να απολαύσετε το θέαμα δεν θα απογοητευτείτε.

Ευτυχώς έχει αρκετά μικρή διάρκεια (80 λεπτά). Τα εισιτήρια κοστίζουν €70, €60, €50, €40, €35, €25, €10. Φοιτητικό δεν ισχύει. Το Παλλάς βρίσκεται Βουκουρεστίου 5 στο κέντρο της Αθήνας και οι παραστάσεις συνεχίζονται ως και τις 6 Απριλίου. Γι’ αυτό όσοι θέλετε ακόμα να την δείτε τρέχτε… Α, και να μην το ξεχάσω. Το πρόγραμμα είναι πραγματικά υπέροχο. Βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο με το λογότυπο της παράστασης απ’ έξω και κοστίζει €15 (άσχετα αν εμείς ήμασταν τυχεροί και το τσιμπήσαμε με €10).


124 και σήμερα...

7 ουρλιαχτά:

  • comingThrough said...

    thathela na ti do... dustuxos de prolabaino mexri tote na katebo:(

    10e?! pazaria kanate?!:P

    comingThrough said...

    xaxaxaxa
    protos afisa sxolio...
    kai deyteros!!!
    ti triti thesi de ti thelo:P

    Aviator said...

    Νά'σαι καλά! Και έψαχνα μια αξιόλογη παράσταση να πάω να δω... ίσως πάω την Πέμπτη!

    Dr_MAD said...

    πώς τσιμπήσατε πρόγραμμα με έκτπωση? οεο?

    Hfaistiwnas said...

    Καλησπέρα !!!!!!!!!

    Strahd said...

    @comingthrough
    Πολύ χαρούμενο σε βρίσκω τελευταία. Έγινε κάτι; :P

    @aviator
    Να πας και να μου πεις την γνώμη σου.

    @mad και comingthrough
    Δεν κάναμε παζάρια, απλά η ξανθιά υπάλληλος του Παλλάς μας έδωσε λάθος ρέστα. Κι όχι δεν νιώθω τύψεις που δεν τα επιστρέψαμε. €35 πληρώσαμε για να το δούμε :P

    @hdaistiwnas
    Καλημέρα!!! :D

    comingThrough said...

    mi nomizeis... kurios neyra exo!!!:D