Sunday 9 September 2007

13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Οι Πρεμιέρες


Σε λίγες μέρες ξεκινάει για 13η χρονία (πότε πέρασαν αλήθεια;) οι Νύχτες Πρεμιέρας, από τις 19 ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Και αυτή την χρονία οι πρεμιέρες θα είναι πάρα πολλές και αρκετά ενδιαφέρουσες. Ας δούμε λοιπόν φέτος το τι θα δουν τα ματάκια μας...

  • Πρώτα απ' όλα έχουμε μια βιογραφία του Bob Dylan από τον πάντα προκλητικό Todd Haynes - ο οποίος στο παρελθόν μας είχε δώσει την πολύ καλή ταινία "Far from Heaven" και το προκλητικό "Velvet Goldmine" - με τίτλο "I'm Not There". Πρόκειται για την ενσάρκωση του διάσημου αυτού μουσικού από 7 διαφορετικούς ηθοποιούς, τους Christian Bale, Richard Gere, Heath Ledger, Ben Whishaw, Marcus Carl Franklin και την Cate Blanchett, δείχνοντας έτσι με τον καθέναν κι από μια διαφορετική πτυχή της ζωής του.
  • Συνεχίζουμε με τo "Hallam Foe" του David McKenzie με τον Jamie Bell στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία μιλάει για τον Hallam Foe, έναν νεαρό που έχει ταλέντο στο να παρακολουθεί τους ανθρώπους με πρόσχημα το να ανακαλήψει την πραγματική αιτία που κρύβεται πίσω από τον θάνατο της μητέρας του. Η ταινία κέρδισε την Αργυρή Αρκτο καλύτερης μουσικής στο Φεστιβάλ Βερολίνου.
  • Ο Gus Van Sant επιστρέφει με την ιστορία ενός παθιασμένου με το σκέιτμπορντ έφηβου που θα γίνει κατά λάθος δολοφόνος. Ο τίτλος της "Paranoid Park" και είχε αποσπάσει το ειδικό βραβείο της 60ης επετείου του Φεστιβάλ Κανών.
  • Μετά το "Les Invasions Barbares", ο σκηνοθέτης Denys Arcand, επιστρέφει μετά από 5 χρόνια απουσίας και μας φέρνει το "L’ Age Des Ténèbres" όπου πρόκειται για ένα γλυκόπικρο, διαβολικά ειρωνικό κι ελαφρώς σουρεαλιστικό πορτρέτο της ζωής ενός αποτυχημένου μεσήλικα. Η ταινία που επιλέχτηκε για να κλείσει το Φεστιβάλ Κανών.
  • Με ακόμα μεγαλύτερα διαστήματα σιωπής, ο Σουηδός Roy Anderson, επτά ολόκληρα χρόνια μετά από τα αριστουργηματικά "Sanger Fran Andra Vaningen - Songs from the Second Floor" επιστρέφει μ’ ένα ακόμα μινιμαλιστικό διαμάντι: το "Du Levande - You, the Living" μας αποζημιώνει με το χιούμορ και την ευρηματικότητα με την οποία εξερευνά τις αντιφάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης.
  • Η νέα συνταγή επιτυχίας από την Pixar ακούει στο όνομα "Ratatouille". Ένας ποντικός, ένας μάγειρας και πολλές δόσεις γέλιου μας δίνουν ίσως μια από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων που μας έχει δώσει ποτέ η Pixar. Η "συνήθως δύστροπη απέναντι στο είδος του animation" κριτική χαιρέτησε την ταινία ως αυθεντικό έργο τέχνης, ενώ το κοινό των χωρών όπου προβλήθηκε μέχρι στιγμής η ταινία απλώς γέμισε ασφυκτικά τις αίθουσες.
  • H συνταρακτική ζωή του Jean-Dominique Bauby, του μπον βιβέρ αρχισυντάκτη του γαλλικού Elle που έμεινε ολοκληρωτικά παράλυτος λόγω εγκεφαλικού αλλά κατάφερε να υπαγορεύσει τη βιογραφία του, ανοιγοκλείνοντας μόνο το ένα του μάτι, αφηγείται με έναν μοναδικό τρόπο ο Julian Schnabel - σκηνοθέτη του "Before Night Falls" - στην ταινία του "Le Scaphandre et le Papillon" η οποία βραβεύτηκε στις Κάνες.
  • O μεγαλύτερος προβοκάτορας του σύγχρονου πολιτικού ντοκιμαντέρ, ο άνθρωπος που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα με το "Fahrenheit 9/11" και το Οσκαρ με το "Bowling for Columbine", Michael Moore, επιστρέφει. Αυτή την φορά η ταινία του "Sicko" ανατέμνει την κατάντια του αμερικανικού συστήματος υγείας και υπόσχεται για άλλη μια φορά να διχάσει όπως μόνο αυτός ξέρει.
  • Ο Joe Wright, μετά το "Pride and Prejudice" επιστρέφει με την μεταφορά ενός άλλου βιβλίου. Αυτή την φορά πρόκειται για το "Atonement" του Ian McEwan και μας μεταφέρει στη Βρετανία του μεσοπολέμου, όπου μια σειρά από οικογενειακά μυστικά και ψέματα υφαίνονται με μαγευτικό τρόπο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Keira Nightley, Jame McAvoy και Vanessa Redgrave. Η ταινία έκανε το επίσημο άνοιγμα του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας.
  • Last, but not least, έρχεται το υπέροχο musical του John Waters με τίτλο "Hairspray". H ταινία διαθέτει τον John Travolta σε ρόλο υπέρβαρης γυναίκας, την πάντα γοητευτική Michelle Pfeiffer μεταξύ των «κακών» και μουσικοχορευτικά νούμερα που είναι αδύνατο να μη σε παρασύρουν.


Όλα αυτά κι άλλα πολλά υπόσχονται να κάνουν τις νύχτες της Αθήνας ακόμα πιο μαγικές. Ταινίες, ντοκιμαντέρ και πολλές εκδηλώσεις υπόσχονται για άλλη μια χρονιά οι Νύχτες Πρεμιέρας που διοργανώνει το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ. Ελπίζω να σας δώ όλους και όλες εκεί...


330 και σήμερα...

5 ουρλιαχτά:

  • ΠΡΕΖΑ TV said...

    Το Φεστιβαλ αρχιζει αλλα τα σκατωσαν παλι με τις καρτες διαρκειας...

    Strahd said...

    Από ότι έμαθα τελείωσαν αμέσως... :( Κρίμα. Εγώ από την άλλη ίσως βγάλω διαπίστευση και κάπως την σκαπουλάρω. Αλλιώς στην ουρά για τα εισιτήρια.

    ds said...

    Ανυπομονώ για το Paranoid Park. Για μένα και το Εlephant και ιδιαίτερα το Last Days είναι από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων χρόνων.

    Θέλω πολύ να δω και την ταινία του Todd Haynes.

    Meanwhile, η ταινία του Ang Lee πήρε το χρυσό λιοντάρι.

    Strahd said...

    To Ι'm Not There σίγουρα θα πάω να το δω κι εγώ. Η Blanchett πήρε το βραβείο για καλύτερη γυναικεία ερμηνεία ενώ η ταινία πήρε το βραβείο κριτών στο Φεστιβάλ της Βενετίας. :D

    Eπίσης αυτά που θα δω στάνταρ είναι τα Hairspray, Sicko και τον Ratatouille :P

    Και βλέπουμε :P

    Equilibrium said...

    χμ χμ... εμένα ποιος θα με φιλοξενήσει για να το παρακολουθήσω?... αχ..!