Tuesday 11 September 2007

1η Μπιενάλε της Αθήνας - Destroy Athens

H 1η Μπιενάλε της Αθήνας είναι γεγονός. Το παρακάτω άρθρο είναι από το Αθηνόραμα.

Mε νωπές τις μνήμες της φυσικής καταστροφής, τις εκλογές ενόψει και την πλειονότητα του πολιτιστικού κόσμου να αργεί, η Αθήνα της τέχνης είναι ο μόνος ίσως μικρόκοσμος της πόλης που ζει αυτές τις μέρες το peak της σεζόν που μόλις αρχίζει. Η 1η Μπιενάλε της Αθήνας, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στην εικαστική ατζέντα της πόλης, φτάνει στην κορύφωσή της με τα εγκαίνια της έκθεσης «Destroy Athens» τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου αλλά και με διάφορα παράλληλα projects -υπό την αιγίδα ή όχι της Μπιενάλε- που θα δώσουν και στο μη εξειδικευμένο κοινό αφορμές για art βόλτες σε Γκάζι και Μεταξουργείο. Πέρα από την κυρίως έκθεση στο Γκάζι, η διασπορά της Μπιενάλε σε δύο χώρους στο Μεταξουργείο και η κινητοποίηση αρκετών γκαλερί, καλλιτεχνών και άλλων φορέων που οργανώνουν εκθέσεις το ίδιο διάστημα δίνουν ένα φεστιβαλικό χαρακτήρα στο όλο event. Το RΕmap KM project (όπου ΚΜ, ίσον Κεραμεικός-Μεταξουργείο) είναι το πιο σημαντικό project που τρέχει παράλληλα με την Μπιενάλε σε διάφορους μη εκθεσιακούς χώρους στο Μεταξουργείο (από παλιά νεοκλασικά μέχρι ταράτσες και οικόπεδα) με τη συμμετοχή διαφόρων φορέων - από ελληνικές και ξένες γκαλερί μέχρι τη WWF και διάφορους γκραφιτάδες. Με τη νέα έκθεση της συλλογής του Δάκη Ιωάννου να προ-εγκαινιάζει κατά κάποιον τρόπο τη σεζόν της Μπιενάλε και μια μεγάλη μερίδα του εικαστικού χώρου να «συσπειρώνεται» προγραμματίζοντας διάφορες εκδηλώσεις, ετοιμαστείτε για ένα άνευ προηγουμένου art boom, με επίκεντρο το Μεταξουργείο, που αναμένεται να κρατήσει δύο περίπου μήνες. Παράλληλα, υπό τον τίτλο «Tres Bienn», δημιουργήθηκε ένα δίκτυο συνάντησης της Μπιενάλε της Αθήνας με δύο ακόμη Μπιενάλε σύγχρονης τέχνης που γίνονται αυτές τις μέρες: της Κωνσταντινούπολης και της Λιόν. Το δίκτυο αυτό στόχο έχει να προωθήσει την ανταλλαγή καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών σχεδίων, την ανάπτυξη πολιτιστικής ανταλλαγής, κοινά τουριστικά πακέτα και δραστηριότητες.

Destroy Athens. Η κυρίως έκθεση της Μπιενάλε, με επιμελητές τους Αυγουστίνο Ζενάκο, Ξένια Καλπακτσόγλου και Poka-Yio, υπόσχεται μια δυνατή οπτική εμπειρία με θεματικό άξονα την καταστροφή των στερεοτύπων για την Αθήνα, στη ριζικά αναδιαμορφωμένη από τους Ιταλούς αρχιτέκτονες GruppoA12 Τεχνόπολη. Η είσοδος στην Τεχνόπολη θα είναι από την οδό Ιάκχου (μετρό Κεραμεικός). Οριστική λίστα των συμμετεχόντων δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, ωστόσο γνωρίζουμε ότι παρουσιάζονται έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών διαφορετικών γενιών και αναφορών - από τον Θανάση Τότσικα και τη Γεωργία Σαγρή ως τον Derek Jarman και το σχεδιαστή μόδας Bernhard Willhelm που υπογράφει τα κοστούμια του Volta της Μπιορκ. Κάτι ακούγεται και για μια συμμετοχή-έκπληξη ενός έργου του Πικάσο. Το επίσημο πρόγραμμα της Μπιενάλε περιλαμβάνει δύο ακόμη ομαδικές εκθέσεις που εντάσσονται και στο RΕmap KM project: τη «How to endure» (Λεωνίδου 38, Μεταξουργείο), σε επιμέλεια του Tom Morton, που δανείζεται την κεντρική της ιδέα από το χώρο της μαγείας και της δυνατότητας ενός ξορκιού να αλλάξει ή να συντηρήσει τον κόσμο ως έχει, και τη «Young Athenians» (Κεραμεικού 43, Μεταξουργείο), σε επιμέλεια Neil Mulholland και Deborah Jackson, με καλλιτέχνες από την «Αθήνα του Βορρά», το Εδιμβούργο, που εμπνέονται από την ουτοπική σχέση των δύο πόλεων. Η Μπιενάλε θα πλαισιώσει τις εκθέσεις της με πρόγραμμα προβολών στο προσωρινό θερινό σινεμά του RΕmap KM project, με lives και συνεχή ανταπόκριση από το artwave radio.

Από τις 10 Σεπτεμβρίου ως τις 18 Νοεμβρίου. Είσοδος €10 και για τις 3 εκθέσεις.

Τεχνόπολη, Γκάζι (είσοδος από Ιάκχου),
Λεωνίδου 38, Μεταξουργείο,
Κεραμεικού 43, Μεταξουργείο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε και στο επίσημο site.


328 και σήμερα...

2 ουρλιαχτά:

  • APSOY said...

    Ααααααααααα, θα πάωωωωωωωω!
    Στάνταρ!
    Αυτό το έχω ήδη κλείσει! ;)

    Strahd said...

    Επειδή σήμερα έβγαλα και την διαπίστευση για την Έκθεση αυτή θα πάμε μαζί εκεί. Δεν το συζητώ... :) Πες μου ώρα και μέρος και θα βρεθούμε. ΤΕΛΟΣ :p